Idris Van Nuffel

16 mei 20217 minuten

Adverteren Op Facebook en Instagram: Boosten

Heb je een bedrijfspagina op Facebook of Instagram, dan ben je er ongetwijfeld reeds mee geconfronteerd geweest: Boosten. Maar hoe werkt dit nu juist en hoe dien ik dit aan te pakken? Hierbij de basis van Boosten.

Boosten, de basis

BELANGRIJK: Facebook en Instagram gebruiken de termen 'Boosten' en 'Promoten' door elkaar. Voor de leesbaarheid zal ik steeds refereren naar 'Boosten' tenzij het van belang is voor de instructies.

Heb je reeds de vraag gekregen om je Facebook of Instagram post een 'Boost' te geven? En heb je dat dan ook gedaan? Normaal gesproken krijg je steeds een basisbudget om te adverteren. Gratis en voor niets. Hiermee kan je testen wat het juist inhoudt om te Boosten, maar niet wat het inhoudt om te adverteren. Boosten is namelijk een basisvorm van adverteren. Je kan een doelgroep specifiëren, je kan een budget instellen en je kan een doel bepalen, maar alles is beperkt. Hier zijn de regels:

  • Je kan enkel bestaande posts een Boost geven. De post dient ook eigen content te zijn. Een gedeeld bericht kan je bijvoorbeeld niet Boosten. Hou er rekening mee dat, wanneer je post niet veel vertelt over je bedrijf, je beperkt bent tot de doelgroep van mensen die nu reeds je pagina volgen. Anders krijgen mensen die jouw bedrijf niet kennen een heel vage post te zien waar ze niets mee zijn.

  • Je creativiteit is dus beperkt, maar je kan wel de actie kiezen die de gebruiker te zien krijgt. Zo kan je kiezen om meer interactie met je post te creëren (betrokkenheid), meer aankopen of websitebezoeken te verkrijgen, meer leads te ontvangen, Messenger berichten te krijgen of telefoons te krijgen. Elke categorie heeft zijn eigen 'call-to-action' knoppen zoals 'nu boeken', 'nu kopen' of 'registreren'. Ook hier is de regel: hou rekening met hoe je post eruit ziet en denk na over je doelgroep.

  • Je kan de plaatsingen kiezen op platformniveau (Facebook, Instagram, Messenger), maar niet in detail kiezen waar op het platform (rechterkolom, tijdlijn, stories). Ook dit aspect is belangrijk. Je kan namelijk een heel mooie post hebben die er in story formaat niet zo goed uitziet. Je kan alles wel steeds controleren, maar niet aanpassen.

Het principe:

Adverteren werkt zoals alle verkoop principes: aandacht vragen, interesse uitlokken, aanzetten tot actie. Veel gebruikers van online advertentie denken dat ze dankzij algoritmes deze stappen kunnen overslaan en direct kunnen overgaan tot actie. Maak deze fout niet, want je gaat veel geld verloren zien gaan hierdoor. Adverteren op Facebook of Instagram (of gelijk welk ander platform) is ook niet de heilige graal. Je dient steeds na te denken over wat je doet en veel geld investeren is geen garantie op succes.

Begin steeds met betrokkenheid, dan websitebezoeken, en dan pas aankopen. Gebruik ook steeds een goede doelgroep. Krijg je je doelgroep als volgers op je Facebook pagina, dan kan je die volgers ook zonder te betalen naar je website krijgen. Prachtig toch?

Hoe doe je het:

Ga naar je bedrijfspagina, en zoek een post waar je de blauwe knop 'Bericht boosten' ziet. Klik op de knop en je wordt naar de volgende pagina gebracht:

Dit heet het Adcenter, en van hieruit kan je aan de slag met je Boost. Laten we nu alle onderdelen even bekijken.

Account

First things first: Wil je adverteren, dan moet je betalen. Spijtig, maar zo gaat dat nu eenmaal. Bovenaan rechts zie je je Advertentieaccount:

Je hebt altijd een persoonlijke, maar misschien ook één op je bedrijf. Selecteer hier zeker de juiste, want wisselen van account heeft een invloed op je beschikbare doelgroepen, betalingsmogelijkheden en pixels. Als je op het einde je account gaat aanpassen is al je werk verloren. Is het je eerste ervaring als adverteerder, dan zal Facebook met jou door de verschillende stappen gaan om je gegevens juist te zetten. Houd wel je BTW nummer bij de hand, want dit kan je niet laten toevoegen eens de eerste factuur verzonden wordt.

BTW nummer, Visa, Mastercard, bankkaart of PayPal bij de hand? Dan gaan we van start!

Doel

Wanneer je gaat adverteren, dan doe je dit steeds met een doel, en dat doel is niet steeds verkoop genereren. Soms wil je gewoon wat interesse opwekken. Dat kan je via dit onderdeel:

Standaard staat het doel op Automatisch. Soms kan dit interessant zijn, want Facebook kent zijn platform en zijn gebruikers heel goed. Zeker wanneer je automatisch je posts laat Boosten is het aangeraden om dit te kiezen. Ben je niet van zin om grote hoeveelheden posts te Boosten of weet je perfect wat je doel is? Klik dan op de knop 'Wijzigen' en kies je doel in deze lijst en klik op opslaan:

Hou hierbij in je achterhoofd wat je doelgroep is en wat je budget is: leads of aankopen genereren is nu eenmaal duurder dan een 'vind ik leuk' ontvangen.

Eens je doel geselecteerd is, is het tijd om je knop te selecteren.

Knop

Standaard is er reeds een knop geselecteerd:

maar kijk ook eens naar de andere mogelijkheden:

De mogelijkheden zijn vrij uitgebreid, denk dus zeker na over je doel en je doelgroep, en hoe je post in relatie staat met beide. Een post die je klanten vraagt om met jou contact op te nemen via Messenger linken aan een 'Nu kopen' knop is uiteraard geen goed idee.

Heb je je keuze gemaakt? Dan kan je in het voorbeeld het resultaat bekijken. Met de knop 'Alle voorbeelden bekijken' kan je elke plaats selecteren waar je advertentie te zien zal zijn en krijg je een voorproefje van hoe je advertentie er zal uitzien.

Ben je gelukkig met het resultaat? Dan komt nu het belangrijkste, maar saaiste gedeelte.

Speciale advertentiecategorie

Adverteren op Facebook of Instagram geeft je de kracht om je doelgroep heel precies te definiëren. Zo precies zelfs, dat dit kan leiden tot discriminatie en bewuste misleiding. Adverteer je dus voor producten of diensten die hier gevoelig aan zijn, dan selecteer je dit hier:

Ben je actief in de verzekeringssector, dan is het bijvoorbeeld niet toegelaten om je doelgroep te preciseren. Je zou bijvoorbeeld mensen kunnen uitsluiten voor advertenties aangaande levensverzekeringen wanneer ze te oud zijn. Ook immobiliën vallen hieronder. Je mag geen mensen uitsluiten voor de verhuur van een woning (bij verkoop is dit anders). Je krijgt nog steeds enkele filtermogelijkheden, maar je kan niet in detail op demografie of interessegebied gaan selecteren.

PRO tip: Probeer dit niet te omzeilen! Facebook heeft krachtige algoritmes, maar nog sterker: veel werknemers, die dit dagelijks controleren. Wanneer je betrapt wordt geeft dit aanleiding tot uitsluiting van de advertenties of zelfs een beperking van je toegang op Facebook. Ben je niet zeker: contacteer ons dan via onze community.

Doelgroep

Hier zit de echte kracht van adverteren op sociale media. Wie zijn doelgroep kent zal hier zeker zijn gading vinden.

Via Doelgroep kan je aangeven wie je post te zien kan krijgen:

  • Doelgroepgegevens: hier ga je aangeven aan welke criteria je doelgroep voldoet. Je kan op leeftijd, woonplaats, interesse, enzovoort selecteren. Je kan hier heel ver in gaan en de gekste combinaties maken, maar je dient wel minstens 1000 mensen als minimaal potentieel bereik te hebben om efficiënt te zijn. De wijzer in het midden van de groene zone is waar je dient op te mikken. Facebook zal je duidelijk aangeven als er iets mis is. Ben je niet zeker van de interesses? Klik dan op Bladeren om suggesties te krijgen.

Hou in je achterhoofd dat je met deze optie mensen gaat aanspreken die je merk of product misschien niet kennen. Is dit de eerste maal dat je deze doelgroep gaat gebruiken? Kies dan voor een betrokkenheid advertentie met een post die hen kan aanspreken en kies op een later tijdstip voor websitebezoeken of berichten.
  • Mensen die je pagina leuk vinden: Deze optie selecteer je wanneer je doelgroep eigenlijk je huidige volgers zijn. Zijn de meeste van je trouwe klanten reeds volgers op je pagina, dan kan je deze optie selecteren om hen bijvoorbeeld die post te tonen waarin je een nieuw product voorstelt. Deze optie is wel heel beperkend. Heb je weinig volgers of zijn niet al je volgers klanten? Dan is de volgende optie misschien beter.

  • Mensen die je pagina leuk vinden en hun vrienden: dit is de advertentieversie van 'zien eten doet eten'. Met deze advertentie ga je je huidige volgers aanpreken en hun vrienden. Dit is een heel krachtige methode om meer bereik te halen. Vrienden van je volgers krijgen dan te zien dat hun vriend jouw pagina leuk vindt, waardoor ze getriggerd worden om hetzelfde te doen en een kijkje te nemen.

Duur en Totale budget

In dit gedeelte kan je aangeven over welke periode de advertentie dient te lopen en wat het overeenkomstige budget is dat je wil gebruiken. Hou hier rekening met de relevantie van je post. Een bericht van 10 dagen geleden is niet zo aantrekkelijk als iets vers van de pers. Wil je de aandacht echt trekken? Ga dan voor een aankondiging, met paginavolgers als doelgroep, gedurende 2 dagen. Zo krijg je betere resultaten voor je geld.

Facebook geeft ook een indicatie van het aantal bereikte personen per dag:

Let wel op: bereik en interactie zijn niet hetzelfde! Wil je een schatting van de interactie? Kijk dan even in de rechterkolom:

Blij met de resultaten? Dan naar de volgende stap!

Plaatsingen, Facebook-pixel, Betalingsmethode

In dit scherm krijg je de mogelijkheid om te kiezen op welke platformen je bericht te zien zal zijn. Zo kan je kiezen uit Facebook, Instagram en Messenger. Sommige berichten kan je niet op Messenger weergeven. Ook hiermee ga je terug je doelgroep moeten kennen. Zit je doelgroep niet op Facebook? Investeer er dan niet in, tenzij je wil testen wat het resultaat is natuurlijk.

Heb je een pixel? Dan kan je die hier ook selecteren.

En dan rest er enkel nog de betaling.

Conclusie

Heb je geen zin om een volledige advertentiecampagne uit te bouwen of wil je eens testen wat het resultaat kan zijn als je adverteert? Dan is Boosten echt iets voor jou. De beperkte mogelijkheden ten spijt levert het heel goede resultaten op.

Veel mensen schrikken terug bij het idee om hier geld in te investeren omdat ze slechte resultaten hebben behaald in het verleden, maar met deze gids zijn we er zeker van dat je betere inzichten gaat krijgen in het opbouwen van een goede advertentie.

Ben je echter op zoek naar een meer creatieve manier om je klanten te bereiken met een advertentie op maat van je doelgroep, dan moet je echt gaan adverteren en volledige campagnes opbouwen.

Bereken voor jezelf wat je wil investeren en wat het je opbrengt. Zelfs een beperkt budget kan je veel opleveren op Facebook en Instagram. Adverteren op deze platformen is aanzienlijk goedkoper dan andere.

    130
    2