Chloe Van Boven

23 jan 20223 minuten

De perfecte eerste indruk op Instagram

Bijgewerkt: 19 sep 2023

Wanneer iemand op jouw Instagramprofiel terecht komt, beslist die in slechts enkele seconden of hij/zij je gaat volgen of niet. Uiteraard wil je dus binnen enkele seconden aan jouw doelgroep tonen dat jouw profiel de moeite waard is om te volgen.

Hoe maak je een goede eerste indruk?

1. Een duidelijke accountnaam

Zorg ervoor dat jouw accountnaam duidelijk is en dat op al jouw accounts dezelfde bedrijfsnaam wordt weergegeven. Dit zorgt er niet enkel voor dat dit overzichtelijker is voor potentiële klanten, ook Google linkt dan gemakkelijker jouw website aan jouw social mediaprofielen waardoor je een hogere autoriteitsfactor krijgt en dus hoger rankt in de Google zoekresultaten.

2. De Bio

De Instagrambio is ontzettend belangrijk om een goede indruk na te laten. Helaas heb je hier niet zo veel ruimte, wat maakt dat je vaak creatief met de beschikbare ruimte moet omspringen om de aandacht te trekken. Waarom zouden mensen jou moeten volgen? Wat maakt jouw profiel de moeite waard?

Deze vraagjes helpen jou op weg:

  • Wat doe je?

  • Waar ben je goed in?

  • Wat maakt jou verschillend?

  • Waarom zouden ze jou moeten volgen?

De titel

Instagram schrijft in de titel (in het vet) standaard jouw gebruikersnaam (@accountnaam). Weet dat je deze kan aanpassen waardoor het voor potentiële volgers duidelijker is welke diensten of producten jij aanbiedt.

Keywords

Hoewel je slechts een beperkt aantal tekens hebt die je kan gebruiken, zorg je best ook dat je enkele keywords in jouw tekst integreert. Op welke woorden zoeken mensen naar een dienst of product die jij aanbiedt? Zijn er bepaalde hashtags die jouw potentiële volgers volgen? Integreer deze dan ook in jouw bio.

Emoji's

Gezien de beperkte ruimte, maken heel wat profielen gebruik van emoji's om het maximum uit de beperkte ruimte te halen. Emoji's zeggen immers vaak meer dan woorden.

Bovendien is Instagram een "luchtiger" profiel. Hier mag het allemaal wat minder serieus en zakelijk en primeert fun. Past het gebruik van emoji's bij jouw stijl en tone-of-voice, twijfel dan zeker niet.

Link

Best laat je ook weten waar mensen meer informatie kunnen vinden en zet je ook duidelijk jouw website in jouw Instagram Bio.

Link in Bio

In jouw posts kan je geen aanklikbare link laten verschijnen naar jouw website, product of dienst, Instagram wilt immers gebruikers op het platform houden. In de post zelf gebruiken veel Instagrammers dan ook de term "link in bio", wat eigenlijk wilt zeggen dat de link waar potentiële klanten meer info over dat bepaald product of dienst kunnen vinden terug te vinden is op de Instagram Bio.

Linktree

Soms heb je echter zo veel links: "de website", "andere social media profielen", "inschrijven voor de nieuwsbrief", "een afspraak boeken", ... dat je gebruik kunt maken van linktree. Linktree verzamelt de verschillende links voor jou in één link. Wanneer de profielbezoeker dan op die link klikt, krijgt die een duidelijk overzichtje te krijgen van de verschillende links:

Linktr.ee

Je kan Linktree volledig naar jouw eigen hand zetten en aanpassen aan jouw branding. Pro tip: Zet jouw belangrijkste product of dienst bovenaan.

Contactgegevens

Bij profielinstellingen (kies "profiel bewerken" en vervolgens "bedrijfsinformatie") kan je ook jouw contactgegevens, zoals emailadres en adres plaatsen. Instagram toont deze gegevens dan ook automatisch in jouw bio. Ik raad dit zeker aan!

Call to Action

Wil je dat mensen jou volgen? Contacteren? De website bezoeken? Jouw blog lezen? Zeg duidelijk wat je wilt dat mensen doen na het zien van jouw profiel.

3. Profielfoto

Naast de perfecte Instagrambio is uiteraard ook de profielfoto van uitermate belang. Welke profielfoto vertelt jouw verhaal? Kies een profielfoto die jouw verhaal vertelt. Gaat het om een merk/bedrijf, kies je best voor jouw logo, dit maakt het geheel herkenbaar en zorgt er ook voor dat mensen je merk gemakkelijker zullen onthouden. Heb je een eenmans-zaak dan kan je ook voor een foto van jezelf kiezen, dit maakt het veel persoonlijker en kan de emotionele band met je volgers zeker ten goede komen.

4. Story highlights

Stories vertellen jouw persoonlijk verhaal op Instagram en gunnen jouw volgers vaak een blik achter de schermen. Met wat ben je bezig? Waar ben je enthousiast over? Wat gebeurt er achter de schermen?

Helaas blijven verhalen slechts 24uur zichtbaar voor jouw volgers. Je kan echter ook verhalen higlighten bovenaan jouw profiel zodat ze zichtbaar blijven voor profielbezoekers.

Die story highlights kan je ook gaan inzetten om jezelf en jouw bedrijf op een heel leuke manier voor te stellen aan jouw potentiële volgers. Vertel jouw verhaal. Vertel waarom het interessant is jou te gaan volgen. Vertel wat je doet en waarom. Vertel hoe jij kan helpen.

    160
    2