Chloe Van Boven

15 mrt 20215 minuten

Doelen bepalen

Bijgewerkt: 4 mei 2021

Er is altijd zoveel te doen. Naast het gewone dagdagelijkse werk in jouw zaak, het verderhelpen van jouw klanten, de prospectie en verkoop, de administratie en facturatie, moet de website in een nieuw jasje gestoken worden, de maandelijkse nieuwsbrief moet geschreven worden, er moet content op alle sociale mediakanalen verschijnen, misschien heb je een webshop en moeten de nieuwe artikelen nog toegevoegd worden, ... Enfin, er is genoeg werk, maar jouw tijd en energie zijn niet onbeperkt.

Hierdoor kan je al eens het gevoel hebben dat je hoofd een webbrowser is die al veel te lang openstaat, met veel te veel tabs, en daardoor alles niet alleen trager werkt, maar je verliest ook tijd met te zoeken op welke tab je nu precies moet zijn. Je wilt zoveel tegelijk doen, dat je uiteindelijk niets met de juiste focus gedaan krijgt. Herkenbaar? Voor mij zeker wel.

Maar hoe zorg ik er nu voor dat ik mijn focus bewaar?

Doelen bepalen

Eerst en vooral moet je bepalen wat je doelen nu eigenlijk zijn. Wat wil je met jouw bedrijf gaan bereiken en hoe ga je dit doen?

Toen we onze kanalenmix bepaalden, hadden we het al kortelings gehad over doelen bepalen. Jouw doelen gaan immers bepalen op welke kanalen je aanwezig bent, wie je doelgroep is, en welke content je gaat publiceren. Voor alles wat je doet online, maar ook offline in jouw zaak moet je teruggaan naar wat je doelen zijn en hoe je deze gaat bereiken.

Heel veel ondernemers, echter, bepalen in het begin van het jaar wel eens hun doelen en kijken er nadien niet meer terug, om dan in december tot de vaststelling te komen dat ze weer maar eens hun doelen niet behaald hebben. Dit is zonde! Wil je successen behalen met je bedrijf is het belangrijk jouw doelen continue voor ogen te houden en hier naar toe te werken. Als je weet waar je naar toe werkt dan ben je "committed to succes".

Waarom doe je wat je doet? Waarom heb je een website? Waarom ben je op bepaalde sociale mediakanalen actief? Waarom mail je?

Wanneer je geen doelen stelt of je doelen vergeet, onderneem je vanuit een zeker flow. Elke dag doe je hetzelfde: je staat op, begint aan je mailbox, helpt je klanten, sluit af, gaat naar huis en kijkt nog even televisie voor je naar bed gaat. De dag nadien doe je hetzelfde. En dit 5 à 6 dagen per week. Voor je het weet ben je tien jaar verder en vraag je jezelf af of dit het nu was, wat was de reden nu ook al weer dat ik zelfstandige was geworden. Door doelen te stellen ontdek je dat je veel meer kan en breng je terug passie in je ondernemersleven.

Doelen stellen zorgt ervoor dat je bepaalt wat je wilt, hoe je het gaat bereiken (plan van aanpak) en vervolgens ga je elke dag gepassioneerd aan de slag om dit te bereiken en ben je veel bewuster met je onderneming bezig. Ook wil je kunnen opvolgen of je nog ver af van het bereiken van je doelen bent of al dichtbij.

Om dit te kunnen doen, moet je doelen bepalen die SMART zijn. Smart staat voor:

- specifiek

- meetbaar

- acceptabel

- realistisch

- tijdsgebonden

"Ik wil meer klanten hebben" is dus geen doel dat Smart is. "Mijn doel is om, tegen het eind van het jaar 2021, 4 nieuwe klanten bij te hebben", is dat wel.

" Een droom is een wens vanuit het hart" (Walt Disney)

Jouw doelen mogen gerust groot en ambitieus zijn, zolang ze maar realistisch zijn. Grote doelen splits je op in kleinere stappen. Wanneer je een hoofddoel opbreekt in kleinere stappen is de kans groter dat je je doel behaalt.

Neem dus een leeg blad papier en schrijf alles wat je wilt neer op dat velletje. Meer geld, meer tijd om mooie reizen te maken, 10000 EURO omzet per maand, meer vrijheid, ... Vervolgens denk je na over hoe je dit kunt structureren in doelen die smart zijn. Meer vrijheid is geen SMART doel, maar "Tegen 2022 een omzet behalen van 20 000 euro per maand, waardoor ik personeel kan aanwerven en niet meer onmisbaar ben en de vrijheid heb om een maand op reis kan gaan" is een mooie droom die ik geconcretiseerd heb in een realistisch, meetbaar en tijdsgebonden doel. Deze doelen splits je vervolgens op in kleinere stapjes die je per dag, week, maand, kwartaal doet om jouw doel tegen het eind van 2022, binnen het jaar of binnen de 6 maand bereikt te hebben.

Tip: Zet jouw doel(en) op jouw bureaubladachtergrond, zo kijk je er dagelijks naar. Visualiseren helpt hier ook bij.

Doelen behalen

Doelen bepalen is één ding. De meesten weten wel wat hun doelen zijn. Het probleem is dat "het leven" vaak in de weg staat onze doelen te behalen.

Dag in dag uit zijn we met dingen bezig die op die moment zo belangrijk lijken dat we na een tijdje onze doelen uit het oog verliezen. We hebben altijd wel een reden om het uit te stellen (de feestdagen, te druk met dat, Corona, onze kinderen die ziek zijn, ...). Voor we het weten zijn we december en zijn we teleurgesteld dat er weer een jaar voorbij is zonder dat we een doel hebben behaald. En elke jaar beloven we onszelf het anders te doen, maar elke keer opnieuw komt er wel iets anders tussen.

Willen we onze doelen behalen, moeten we ze dus weer meer naar de voorgrond halen. Hang jouw doelen op. Kijk er dagelijks naar. Stel jezelf regelmatig de vraag of je op de goede weg bent en waar je moet bijsturen om jouw doel te behalen. Hou eventueel een dagboek bij. Maar start er NU mee.

Koppel concrete acties aan jouw doelen. Bepaal per doel, de acties die je moet ondernemen om dit doel te behalen.

Zonder actie te ondernemen, blijven je doelen dromen.

De belangrijkste reden dat mensen hun doelen niet bereiken is omdat het niet gekoppeld wordt aan actie. Bepaal dus welke acties je moet ondernemen om je doelen te behalen. De eerste stap is het moeilijkste, nadien gaat het steeds vlotter en voor je het weet behaal je je doel op automatische piloot.

"Het geheim van doelen bereiken is te beginnen" (Mark Twain)

Het is ondertussen duidelijk. Willen we onze doelen bereiken, moeten we hier stapje voor stapje naar toe werken. Kies vanaf nu dus een dag per week uit om te bepalen waar je deze week aan wilt werken en welk doel. Bepaal dus niet zomaar je to do's maar hou hierbij in het achterhoofd wat je doelen zijn en welke acties je moet ondernemen om deze doelen te behalen. Is jouw doel X aantal klanten maken, tegen Y, dan ga je dit wellicht niet bereiken door je administratie perfect op orde te hebben.

Hoe je je doelen gaat behalen, bepaal je in jouw strategie. In die strategie neem je dan onder andere ook op wat je kanalenmix is en welke content je gaat publiceren, waar we het eerder over hadden op dit leerplatform.

Evalueer regelmatig hoe ver je staat met het behalen van je doelen en stel bij waar nodig (zonder jouw dromen op te geven). Ik evalueer bijvoorbeeld maandelijks en per kwartaal even waar ik een tandje moet bijsteken.

P.S. Je hebt niet alleen werkgerelateerde doelstellingen. Ook SMART doelstellingen gaan bepalen op gebied van gezondheid, relaties en persoonlijke doelen kunnen je helpen je leven te gaan leven zoals jij dat wilt en jouw dromen te realiseren.

    180
    3