Chloe Van Boven

19 jul 20213 minuten

Entertain, inspireer, informeer, educeer en verleid

De contentmarketing kent heel wat modellen waar je je op kan baseren voor jouw eigen contentstrategie. We hebben het al gehad over het HHH-model van Google, maar er zijn er nog veel meer.

In deze blogpost licht ik nog een andere benadering uit de contentmarketing toe. Probeer het model te vinden dat het beste bij jou past of laat je door alle modellen inspireren en geef er je eigen invulling aan.

Andere modellen in de contentmarketing spreken van vier doelen waaraan je content dient te voldoen om jouw volgers betrokken te houden en een langdurige relatie met hen op te bouwen.

Die vier doelen zijn: entertainen, inspireren, informeren en educeren. Er bestaan ook modellen die "verleiden" of "overtuigen" aan het model toevoegen, vaak dan ter vervanging van één van de andere bovenstaande doelen.

Ik stel voor dat ik de vijf doelen op het menu zet, én dat jij kiest in functie van waar je zin in hebt ;-).

Entertain

Een van de doelen van content is het entertainen van jouw doelgroep. Entertainende content kan bestaan uit quotes, memes, toffe video's, grappige anektodes, ... . Dit is belangrijk om jouw doelgroep betrokken te houden. Vergeet niet dat mensen, zéker op sociale media, zoals Facebook en Instagram, zich in de eerste plaats wensen te ontspannen.

Entertainende content heeft vaak ook een hoger like-share gehalte, en content dat vaak gedeeld wordt zorgt ervoor dat je gemakkelijk jouw volgersaantal kan doen groeien doordat je ook zichtbaard bent voor het netwerk van jouw volgers.

Entertainende content zorgt er ook voor dat je niet gewoon een merk of een bedrijf bent, maar dat mensen jou gaan zien als een mens die ook wel eens wilt lachen en plezier maken. Met dit type content spreek je de emotionele kant van jouw volgers aan en bouw je een emotionele band op.

Inspireer

Grote kans dat jouw volgers jouw volgen omdat jij hen inspireert. Jij kunt of kent iets dat jouw volgers willen kunnen/kennen.

Ben je een interieurarchitect dan zorg je er met jouw interieurprojecten voor dat mensen ook hun interieur willen aanpakken. Ben je een reisbureau dan doen jouw reizen jouw volgers wegdromen. Ben je een kunstenaar dan inspireren jouw werken ook aan de slag te gaan. Heb je een plantenshop kan je inspireren bij het aanleggen van tuin of plantenhoekje binnenshuis. Met wat inspireer jij jouw volgers?

Educeer

Deel jouw kennis! Wees niet bang om regelmatig tips, tricks en kennis te delen. Ja, helemaal gratis.

Maak een infographic om iets moeilijk uit jouw vakgebied gemakkelijk te maken door visualisatie. Schijf een tutorial of maak een kort filmpje over hoe mensen een bepaald product moeten gebruiken of iets moeten doen. Deel kennis uit jouw vakgebied. Welke informatie kan jij delen met jouw volgers die echt waardevol is.

Leer mensen hoe ze iets moeten doen. Gaan ze het dan niet zelf doen? Sommigen wel, maar de meesten hebben vaak niet te tijd om dit allemaal verder uit te pluizen en te testen en proberen. Dan is het goed dat ze weten dat jij weet hoe het moet, toch?

Dit type content spreekt eerder de rationale kant van jouw volgers aan.

Informeer

Informeer jouw klanten ook duidelijk van wat jij te bieden hebt en hoe je te werk gaat. Indien mensen niet weten wat jouw producten of diensten zijn, dan is het moeilijk hen te overtuigen bij jou langs te komen voor die specifieke dienst of dat specifiek product.

Ook communiceer je best duidelijk over jouw contactgegevens, jouw openingsuren, jouw vakantieregeling enzoverder. Dit lijkt evident, maar je kan niet inbeelden hoe vaak ik lees dat mensen niet op de hoogte waren

Verleid /Overtuig

Nu dat je de aandacht hebt van jouw volgers, dien je hen enkel nog te overtuigen van jouw expertise. In wat blink jij uit? Toon dit ook! Echte verwezenlijkingen tonen komen beter over dan gewoon maar een opsomming geven van de diensten die je biedt.

Deel ook regelmatig klantenreviews. Reviews van andere klanten zijn immers overtuigender dan dat je zelf telkens roept hoe goed je wel niet bent.

Wanneer je content met verschillende doelen maakt en deelt, dan is het gemakkelijk een vertrouwensband op te bouwen met jouw volgers. Je deelt waardevolle content, waardoor mensen jouw graag gaan volgen en regelmatig zullen komen kijken wat er nieuw is. Op de lange termijn ben jij dan ook de eerste waar ze aan denken als ze zelf of iemand uit hun omgeving de diensten of producten nodig hebben die jij aanbiedt.

    80
    2