Chloe Van Boven

23 mei 20214 minuten

Facebookgroepen

Facebook (2021) omschrijft groepen als: "Groepen zijn plekken om te praten over gedeelde interesses met bepaalde mensen. Je kunt voor alles een groep maken (voor je familiereünie, je sportteam of je boekenclub)."

Ben je al actief in Facebookgroepen? "Praten over gedeelde interesses met bepaalde mensen" biedt immers heel wat opportuniteiten voor jouw bedrijf. In deze blog diep ik deze opportuniteiten verder uit.

Hoe kunnen Facebookgroepen jou helpen?

Eerst en vooral zijn Facebookgroepen echte communities waar je mensen met dezelfde interesses en uitdagingen ontmoet. In deze groepen is het dan ook gemakkelijker mensen uit jouw doelgroep te gaan ontmoeten en hiermee te netwerken, ze vooruit te helpen met concrete tips en advies én hen vragen te stellen die je kunnen helpen verder te groeien.

Er zijn Facebookgroepen over heel uiteenlopende onderwerpen. Er zijn groepen waar je over boeken, planten, het ondernemerschap of jouw buurt kunt praten. Niets is te gek of er bestaat een groep van. Er zijn dus ook groepen die bij jouw bedrijf passen, en bestaat het nog niet, dan kan je zelf een groep maken en jouw eigen community gaan maken. Waar wil jouw doelgroep iets over horen? Wat zijn hun uitdagingen waar jij hen concreet mee kan helpen? Maar ook: wat wil jij met deze groep bereiken? Wat zijn jouw doelen?

Lid worden van deze groepen kan je bedrijf extra zichtbaarheid geven en biedt ook mogelijkheden om jouw expertise en waarden te tonen. Door regelmatig in interactie te gaan, versterk je ook de band met de andere leden van de groep. Na verloop van tijd krijgen ze het gevoel jou echt te leren kennen en dat bouwt een band op, een persoonlijke vertrouwensband wat het overgaan tot een aankoop vergemakkelijkt.

Heb je, bijvoorbeeld een plantenshop, dan kan het interessant zijn lid te worden van groepen over planten en bloemen. In zulke groepen zullen er regelmatig vragen gesteld worden over hoe een bepaalde plant verzorgt moet worden. Hier kan jij dan jouw expertise en kennis delen met de groep. Misschien stelt iemand ook eens de vraag waar deze plant gekocht kan worden en als jij deze dan net in jouw winkel in de buurt hebt staan, dan is de kans héél groot dat je er een nieuwe klant bij hebt.

Lever je diensten aan andere bedrijven, dan zijn er ook heel wat groepen waar je in terecht kan om jouw expertise te delen. Er zijn immers heel wat groepen waar ondernemers tal van vragen stellen over onderwerpen zoals business coaching, verzekeringen, juridische kwesties en zo verder.

Content die gedeeld wordt in groepen heeft ook een hoger bereik dan content op bedrijfspagina's. De algorimtes van Facebook geven voorrang aan advertenties, groepen en vrienden/familie. Content van bedrijfspagina's ga je pas als laatste in jouw feed te zien krijgen. Heb je dus iets interessants te delen, dan is het interessant dit ook in groepen te delen. Hierbij dien je wel even rekening te houden met de groepsregels. Niet elke groep laat het toe content van jouw bedrijfspagina zo maar te gaan delen in de groep, maar vaak mag het wel als je het van een andere invalshoek aanpakt. Check hiervoor eerst de specifieke groepsregels.

Niet alleen jij kan er jouw waarde en expertise delen, maar je kan er ook met jouw eigen vragen terecht. Heb jij bijvoorbeeld net een nieuw product of dienst gelanceerd en wil je wel eens weten wat de feedback van jouw doelgroep hierop is, dan kan je het gewoon vragen. Wedden dat je heel wat eerlijke feedback zult verzamelen? Met deze feedback kan je aan de slag om jouw producten en diensten steeds verder te verbeteren en meer toe te spitsen op jouw doelpubliek.

Facebook berekende ook dat door aanwezig te zijn in groepen, jouw bedrijfspagina 130% meer bezoeken krijgt. Dit biedt enorme opportuniteiten om jouw volgersaantal op een structurele manier te laten stijgen, zonder hier advertentiebudget tegenaan te gooien.

Deze paginabezoekers komen bovendien naar jouw pagina omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in jouw kennis en diensten/producten, wat jij te bieden hebt, én zijn dus jouw ideale doelgroep. Zulke volgers zijn uiteraard veel nuttiger voor jouw bedrijf dan volgers die je verzameld hebt door een "share-like-win"- actie bijvoorbeeld. Mensen die aangetrokken worden door zulke actie hebben immers niet de intentie jouw te volgen om de inhoud van de pagina en wat jij te bieden hebt, maar enkel omdat er iets te winnen valt en velen daarvan 'ontvolgen' je ook gewoon terug na de actie.

En, tot slot maar zeker niet onbelangrijk: je bereikt jouw doelgroep gratis! Gericht adverteren op jouw doelgroep is zeker interessant, maar kost wat centjes. Netwerken in Facebookgroepen is helemaal gratis, maar wel tijds- en arbeidsintensiever. Dat is een afweging die je dient te maken.

Hoe wij het aanpakken op Facebook?

Wij zijn zowel actief in onze eigen groepen als in groepen opgericht door anderen, maar blijven zeker ook gestructureerd content posten op onze bedrijfspagina's om onze doelgroep te informeren én doen ook regelmatig een advertentie gericht op onze doelgroep.

Verder lezen:

    150
    2