Chloe Van Boven

8 aug 20214 minuten

Hoe vaak moet je nu écht posten op sociale media

Wat is voor jou haalbaar?

Hoe vaak moet je posten op sociale media om voldoende zichtbaar te zijn? Dit is een vraag die ik heel vaak krijg van mijn klanten en dit is uiteraard niet zo verwonderend. Je wilt voldoende zichtbaar zijn, maar je wilt natuurlijk ook je volgers niet verliezen omdat je té vaak hun aandacht opeist.

Een antwoord geven op deze vraag is echter niet zo simpel, het hangt van veel factoren af. Ik kaats de bal dan soms terug: "Hoe vaak kan je aanwezig zijn?" Het is immers vaak beter van regelmatig aanwezig te zijn, dan eerst héél vaak aanwezig te zijn om dan vervolgens niets meer van je te laten horen. Helaas is dit vaak wel de realiteit. Ik merk vaak dat ondernemers héél enthousiast beginnen en 2 keer per dag posten, om dit vervolgens niet meer vol te houden en helemaal niets meer van hun te laten horen.

De redenen om niets meer van zich te laten horen zijn heel uiteenlopend. Een eerste reden is tijd: Je bent druk bezig met jouw klanten en het dagdagelijks beheer van jouw bedrijf, waardoor het beheer van jouw sociale media al snel op de achtergrond verdwijnt. Je weet wel dat je online aanwezig moet blijven, maar helaas ontbreekt de tijd je. Gelukkig vind je op dit leerplatform ook wat time-management tips ;-) .

Een andere reden is vaak inspiratie. Je bruist van de ideeën en wilt ze allemaal tegelijkertijd delen met jouw volgers. Helaas kom je al snel zonder inspiratie te zitten, waardoor je niet meer weet wat te posten en gewoon niets meer post. Ook voor inspiratie ben je hier gelukkig aan het juiste adres ;-). Je vindt heel wat inspiratie in onze contentkalenders of blog met enkele ideeën.

Los van jouw inspiratie of time-managementskills, moet je voor jezelf ook bepalen wat realistisch is. Hoe vaak kan je aanwezig zijn? Wat is een ritme en frequentie dat voor jou realistisch en haalbaar is?

Is het realistisch 2 of 3 keer per week een goede kwalitatieve post te maken en dit vol te houden, dan is dit veel beter dan elke dag 3 à 4 posts te maken om nadien niets meer van je te laten horen.

Wat zeggen de onderzoeken?

Goed nieuws! Verschillende social mediaplanningstools hebben honderden profielen van hun klanten geanalyseerd en wat blijkt: de meeste interactie en bereik haal je met een 2 à 3tal posts per week. Dit is vaak haalbaar en wellicht minder dan je dacht!

Onalytica (Fields, Joe, 2021) deed een onderzoek naar de frequentie waarop je moet posten op LinkedIn om het meeste impact te hebben en stelden vast dat 10 tot 30 posts per maand het hoogste aantal engagament haalden. Bij meer dan 30 posts per maand daalde de betrokkenheid weer. Meer is dus niet altijd beter.

10 à 30 posts per maand, komt neer op een frequentie van 2 à 3 tot maximum 7 posts per week.

Ook Coosto, een social mediaplanningstool, analyseerde duizenden socialmediaposts van bedrijven die gebruik maken van hun planningstool en kwamen tot soortgelijke bevindingen. Zij stellen ook dat te vaak posten "betekent ... dat je niet het maximale aan bereik en interactie uit je posts haalt, omdat je met elke nieuwe post potentieel bereik afsnoept van een eerder geplaatst bericht" (Team Coosto, 2021).

Ook dit willen we uiteraard niet, want dit zou betekenen dat je op sociale media niet enkel de concurrentie aangaat met bedrijven die dezelfde doelgroep aanspreken, maar ook met je eigen berichten.

Volgens Coosto (Team Coosto, 2021) is dit de ideale frequentie om te posten op de verschillende kanalen op basis van de gemiddelde levensduur van een post:

  • 1 post om de 3 dagen op Instagram

Bron: Coosto
  • 1 post om de 2 dagen op Facebook

Bron: Coosto
  • 1 post om de 3 dagen op LinkedIn

Bron: Coosto

Waar Onalytica de frequentie van het aantal per week laat afhangen van de betrokkenheid die je gemiddeld haalt, laat Coosto het aantal posts eerder afhangen van wanneer het bereik van jouw vorige post afsterft. Dit zijn twee totaal andere invalshoeken. Desondanks komen ze beiden tot de conclusie dat 2 à 3 keer per week posten op LinkedIn perfect is.

  • 1 post per dag op Twitter

Bron: Coosto

Ook Hubspot (Kolowich Cox, Lindsay, 2020) komt tot eenzelfde conclusie in hun onderzoek waarbij ze de pagina's van meer dan 13000 klanten analyseerden. Hubspot focuste in hun onderzoek op Facebook.

Bron: Hubspot

Eerst en vooral is het al belangrijk een onderscheid te maken op basis van het aantal volgers. Heb je eerder een beperkt aantal volgers, dan post je best minder dan wanneer je meer volgers hebt.

Waarom? Hubspot stelt dat pagina's met minder volgers meer concurrentie ervaren van andere pagina's wanneer ze het aantal posts opdrijven.

Het onderzoek van Hubspot verscheen in 2015 en werd geupdated in 2020. Gezien de ontwikkelingen, maar ook wijzigen aan algoritmes van de verschillende sociale mediakanalen, elkaar razendsnel opvolgen is dit wel een belangrijke kanttekening waar we rekening mee moeten houden. Het onderzoek is echter wel relevant hier te vermelden aangezien ze ook een stapje verden gaan en stellen dat het ook sterk afhankelijk is van "your followers' age range, interests, Facebook habits, and so on" (Kolowich Cox, Lindsay 2020). En dat is het zeker!

Al deze onderzoeken kunnen jou een richtlijn geven om mee te starten, maar uiteindelijk is het nog steeds belangrijk je af te vragen wat jouw doelgroep een goede frequentie vindt. Dit kom je te weten door regelmatig jouw statistieken op te volgen én het gewoon af en toe eens te vragen via een poll bijvoorbeeld.

Bronnen

    120
    2