Idris Van Nuffel

17 sep 20213 minuten

Instagram Reels

Toen Snapchat met zijn filters en stories een aanzienlijk deel van het sociale media-deken naar zich toe begon te trekken was Instagram er als de kippen bij om dezelfde features uit te rollen op zijn platform. Met succes nu blijkt.
 
Instagram probeert nu deze succesformule opnieuw uit met Reels. Reels moeten een antwoord bieden op het steeds groter wordende TikTok. Tijdens de lockdown vonden meer en meer mensen hun weg naar dit platform, en daar probeert Instagram nu zijn graantje van mee te pikken.

We starten hier met een belangrijke waarschuwing: Voor wie denkt dat zijn TikTok filmpjes nu volop gaan scoren op Instagram hebben we slecht nieuws. Het concept mag dan wel hetzelfde zijn, het doelpubliek is dat niet. TikTok filmpjes die hun weg naar instagram vinden, en dan vooral de filmpjes gelinkt aan zogenaamde 'challenges', scoren uitermate slecht op Instagram. Niet dat ze niet getoond worden of geen bereik hebben, maar ze worden meestal lauw tot zelfs negatief ontvangen. Voor wie schrik had dat Instagram een 2de TikTok going worden is dit uiteraard goed nieuws.

15 seconds of fame

Reels op Instagram zijn filmpjes van maximum 15 seconden die je kan bewerken met allerlei creatieve hulpmiddelen. Gaande van tekst, tot muziek en zelfs green screen mogelijkheden. Alles om je gedurende 15 seconden in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Op dit moment is dat ook echt wat er gebeurt: Instagram wil Reels populair maken en zorgt ervoor dat wie een zoekopdracht uitvoert, steeds Reels te zien krijgt. Je bereik is dus vele malen hoger indien je een Reel deelt in plaats van een gewone foto of video.

Hoe maak je een Reel?

In Instagram ga je naar het plus icoontje onderaan en dan kan je swipen naar Reels:

In dit scherm kan je beginnen filmen, net zoals in je Stories en net zoals in je Stories kan je ook hier je camera selecteren of een bestaande video uploaden.

Bovenaan zal je telkens een rode balk terugvinden die aangeeft hoeveel seconden van de 15 seconden nog resteren.

Je kan er ook effecten toevogen zoals:

  • Tekst: je kan tekst laten verschijnen en kiezen wanneer en hoe lang deze zichtbaar is.

  • Audio (muziek): laat je toe om een clip van 15 seconden te selecteren van een lied. Je kan dit dan afspelen tijdens het filmen om zo een playback functie te creëren.

  • AR effecten. Vooral gekend omdat je je gezicht kunnen omvormen of dingen kunnen toevoegen.

  • Timer en countdown: de timer kan je instellen op een vast aantal te filmen seconden, de countdown zal aftellen op je scherm zodat je weet wanneer het filmen gaat beginnen.

  • Speed: Met deze functie kan je versneld of vertraagd afspelen. Dit is vooral leuk voor een time-lapse of een slow motion video.

  • Align: deze functie is beschikbaar wanneer je een eerste video hebt toegevoegd. Er wordt dan een semi transparante versie van de vorige video getoond waardoor je de scene excat can matchen. Dat is vooral leuk wanneer je een kleding switch wil tonen.

Reels kan je ook toevoegen aan je gewone tijdlijn en downloaden. Hou er wel rekening mee dat bij het downloaden, de muziek verwijderd wordt om copyright redenen.

Vergeet niet om bij het posten van je Reel relevante hashtags toe te voegen. Wie op deze hashtags gaat zoeken zal in veel gevallen je Reel te zien krijgen.

Dit kort overzicht heeft als doel om je zelf eens aan de slag te laten gaan. Probeer zelf eens wat effecten uit, probeer een Reel te maken en post hem. Je zal hierdoor veel mensen bereiken die voordien nooit naar je pagina zijn komen kijken.

    120
    3