Idris Van Nuffel

12 sep 20215 minuten

Instant geluk

Instagram is voor veel ondernemers aantrekkelijk als platform, hoewel dit niet altijd even vanzelfsprekend is. We gaan er steeds vanuit dat Instagram een platform is voor beroepen waarvoor visualisatie belangrijk is, denk maar aan mode, beauty, fotografie, patisserie. Toch is dat een vergissing: ook andere sectoren kunnen op Instagram een verschil maken. Tijd om je wat tips te geven voor een aantrekkelijke Instagram post!

De basis

In deze tutorial gaan we de absolute basis aanpakken: een gewone Instagram post. Het is de basis waarop Instagram gestoeld is en dus is het belangrijk om dit reeds goed onder de knie te krijgen. De andere mogelijkheden zoals Reels, IGTV, Stories lonken dan misschien wel, toch moeten we die nu even opzij laten en focussen op wat jouw Instagram feed echt aantrekkelijk maakt.

Investeren

Instagram gaat uit van een mobiel gebruik via de app. Via de website is het onmogelijk om een post te maken. Het is dan ook belangrijk om een goede smartphone te gebruiken. Vooral de capaciteiten van de camera gaan belangrijk zijn, maar ook de nabewerkingssoftware die je onvermijdelijk gaat moeten gebruiken moet vlotjes werken.

Als business gebruiker heb je natuurlijk de mogelijkheid om via studio voor makers te posten, maar zelfs dan moet je goede kwalitatieve foto's gebruiken waardoor je ook dan over een goede camera moet beschikken.

Kleur en vorm

Instagram verwacht niet dat je professionele kwaliteit foto's neemt en vergeeft met plezier wat amateurisme. In veel gevallen wordt amateurisme zelfs beloond (ook op Facebook trouwens). Maar het is wel belangrijk dat er een bepaalde basiskwaliteit is. Het onderwerp van je foto moet duidelijk naar voor komen en de verhoudingen moeten gerespecteerd worden. Denk daar vooral aan dingen zoals de gouden ratio en de diagonaal, maar ook de kleuren die je gebruikt. Normaal gesproken doe je dit automatisch, maar wanneer je er geen feeling voor hebt moetje die technieken wel onder de knie proberen krijgen.

Gouden ratio:

De gouden ratio is een manier om het onderwerp extra in de kijker te zetten. Onderstaande foto toont dit. De nadruk ligt op de achterlichten, dan moet de aandacht naar de vleugel gaan en vandaar naar de rest van de wagen.

Instagram gebruikt een 1:1 verhouding waardoor het principe net iets moelijker toe te passen is. Je kan proberen om bovenaan en onderaan de foto wat details weer te geven die aanvullend zijn op de foto zonder de aandacht weg te trekken.

Diagonaal:

Wanneer je de gouden ratio respecteert, dan respecteer je ook meestal de diagonaal. De diagonaal wordt reeds lange tijd gebruikt in de kunst om de aandacht naar het onderwerp te brengen en om dramatiek toe te voegen. Een goed voorbeeld is het werk "Aanbidding door de koningen" door Peter Paul Rubens.

De diagonaal is hier duidelijk en toont waar de aandacht moet liggen.

De combinatie van beide zorgen voor een succesvolle Instagram post zoals deze:

Je merkt hier dat de gouden ratio en en diagonaal gebruikt zijn. De maker van de foto heeft er voor gekozen niet het 1:1 formaat te gebruiken, wat artistiek waarschijnlijk een juiste keuze is, maar qua bereik iets minder.

Kleur:

Bovenstaand voorbeeld verraadt het al. Kleur is belangrijk! En dan vooral het contrast. Wil je opvallen, dan moeten de kleuren 'poppen' en moet de aandacht meteen naar het onderwerp gaan. De achtergrond moet echt achtergrond zijn. Een sterk contrasterende kleur kan helpen.

Wil je toch een overzichtsfoto? Let dan vooral op de kleurintensiteit. Ervaring leert dat je hierin zelfs wat mag overdrijven. Kijk naar onderstaande foto en je zal merken waar je aandacht het eerst naartoe gaat.

De standaard Instagram filters kunnen je al op weg helpen, maar probeer ook zeker apps zoals Photoshop Express of Lightroom uit. Speel niet teveel met de standaard filters, maar duik in de verschillende instellingen zoals contrast, belichting, donkerwaarden, etc. In het begin kan dit wat moeilijk zijn, maar na een tijd ga je hier echt goede resultaten mee boeken.
 
Protip: Schuif de sliders steeds naar het maximum en minimum om te kijken wat er allemaal aangepast wordt. Pas nadien aan aan je noden.

Compositie

Het klinkt misschien teleurstellend, maar een succesvolle foto op Instagram is steeds in scene gezet. Sommigen overdrijven hier in en bouwen bijna een fotostudio op in hun tuin om die perfecte foto te verkrijgen. Dit is uiteraard niet de bedoeling, maar hou er rekening mee dat je steeds een bepaald moment wil in de kijker zetten en dat je dus moet nadenken over de manier waarop je dit in beeld wil laten komen. Neem je een foto van je kantoorruimte, dan ga je ongetwijfeld kijken of er geen rondslingerend afval of papier te zien is. Je gaat ook kijken of er geen confidentiële documenten te zien zijn. Kijk echt in de omgeving. Een foto van je kantoor als je 's morgens aankomt kan leuk zijn, maar als alles nog gesloten is, dan kan het overkomen alsof je kantoor leeg is. Probeer minstens ervoor te zorgen dat de omgeving er aangenaam uitziet, zelfs al is dat een beetje valsspelen.

Tekst

Je tekst, of copy in het jargon, is belangrijk in die zin dat deze als begeleiding dient voor je foto. Je kan er een recept, meer details of een sentiment weergeven. Hou er wel rekening mee dat het merendeel van de gebruikers de tekst niet of niet volledig gaat lezen. Gebruik je tekst vooral om je keywords te verspreiden. Zet hier bij voorkeur geen hashtags in tenzij je ze netjes kan integreren in je tekst. Zorg ervoor dat het leesbaar blijft. Tag ook geen andere pagina's in je tekst. Tag bij voorkeur in de foto of gebruik een hashtag van hen.

Belangrijk: Op Instagram kan je in een post geen URL delen die kan aangeklikt worden. Zorg er dus voor dat je URL naar je bedrijfspagina goed in het Bio gedeelte staat, aangezien die daar wel kan aangeklikt worden.

Hashtags

Hashtags zijn uitermate belangrijk op Instagram. Je kan ze in de tekst verwerken of op het einde toevoegen. Wil je die cleane look behouden en toch al je hashtags toevoegen? Zet dan al je hashtags in de eerste comment. Zo krijg je hetzelfde bereik zonder een tekst die verzadigd is van de hashtags.

Instagram laat tot 30 hashtags toe, dus benut deze zoveel mogelijk. Exact 30 is overdreven en raden we af, maar een minimum van 15-20 raden we te strengste aan. Kies je hashtags in functie van de hashtags die je volgers gebruiken en de hashtags van de profielen die je zelf volgt. Je krijgt dit te zien bij typen van je hashtags. Zo kom je snel in contact met de volgers van je collega's en, ja: ook die van je concurrenten. Creëer zeker ook je eigen hashtag zodat je ook daardoor snel gevonden kan worden.

    110
    3