Chloe Van Boven

8 feb 20218 minuten

Love stories

Bijgewerkt: 15 mrt 2021

Stories, is het nu op Facebook, Instagram, LinkedIn of binnenkort ook Pinterest, ze hebben meestal een groter bereik en engagement. Stories verschijnen niet alleen op jouw profiel en in de feed van jouw volgers, maar staan ook altijd bovenaan, waardoor ze veel zichtbaarder zijn voor je volgers. Ook kan je leuke stickers toevoegen om jouw post attractiever te maken en gemakkelijker interactie uit te lokken.

Stories vond je eerst enkel op SnapChat terug, maar gezien de eenvoud, spontaniteit en populariteit werd dit al snel overgenomen door de andere platformen, te beginnen met Instagram.

Een story is meestal verticaal en kan bestaan uit foto's, video's, GIF's, stickers, tags, locaties enzoverder. Door een reeks te maken kan je gemakkelijker een verhaal vertellen dan via de gewone posts. Stories verdwijnen echter na 24u. Op Instagram (en op een persoonlijk Facebookprofiel) kan je ze echter wel bij hoogtepunten plaatsen op jouw profiel.

Stories bieden mooie opportuniteiten om snel iets aan te kondigen, te vertellen over jouw dag of een blik achter de schermen te bieden.

Wat is een Instagram Story?

Een instagramstory is in tegenstelling tot een gewone post verticaal en kan bestaan uit foto's, video's, GIF's, stickers, tags, hashtags enzoverder. Je kan er doorheen gaan door links of rechts op je scherm te tikken, of naar links of rechts swipen om een ander profiel te bekijken. Om terug te gaan kan je ook naar beneden swipen en naar boven swipen kan een link laden.

Je herkent stories aan de ronde bol met een profielfoto in. Je vindt de stories bovenaan je beginscherm terug, maar je kan ze ook in de feed herkennen doordat accounts die een story hebben geplaats een roze/paars/oranje randje rond hun profielfoto krijgen. Welke story je als eerste bovenaan te zien krijgt, bepaalt het Instagram algoritme op basis van met welke accounts je eerder vaker interactie had en houden rekening met de recentste stories. Zo krijg je ook eerst de stories te zien die je nog niet bekeken hebt.

De stories verdwijnen na 24u, maar je kan ze doorpushen naar Facebook (indien de accounts gekoppeld zijn) en bij hoogtepunten bewaren zodat ze bovenaan jouw profiel komen.

Voor het allemaal één geheel te maken, kan je ook toffe covers maken die bij jouw branding passen voor al jouw Insta hoogtepunten. In het voorbeeld hieronder zie je hoe Julie van Restyled Boutique koos voor mooie pastelkleurtjes. Je kan ook afbeeldingen of tekst toevoegen aan de covers voor hoogtepunten.

Hoe maak je een Instagram Story?

Je kan stories zowel via desktop, als mobiel bekijken, maar maken doe je best mobiel via de app op jouw telefoon. Via Studio voor Makers heb je wel de mogelijkheid om op deskop een story te maken, maar die mogelijkheden zijn te beperkt om er iets moois van te maken. Facebook heeft echter al te kennen gegeven dat dit binnenkort wel mogelijk zou zijn én je zou dan ook kunnen gaan plannen. Iets om naar uit te kijken!

Om een story te maken duw je op het plusje naast jouw profielfoto (bovenaan het startscherm bij de verhalen).

Van zodra je klikt op story maken, springt jouw camera aan en zie jezelf, maar je bent niet verplicht een story met jezelf op te bouwen, je kan je camera draaien, foto's of korte filmpjes kiezen vanop jouw telefoon of gewoon tekst toevoegen. Vervolgens maak je je stories interactiever door het menu bovenaan. Je kan filters, Gif's, stickers, hashtags of tekst toevoegen. Je kan ook tekenen of vragen stellen aan jouw volgers. De opties zijn eindeloos. Er komen ook regelmatig nieuwe filters en stickers bij. Experimenteer er gewoon mee.

In het voorbeeld hieronder maakte ik een foto van mezelf, voegde er een filter met hartjes aan toe (beeld jezelf er bij dat dit bewegend is en dat de hartjes telkens elders verschijnen), de hashtag #Valentijn, een aftelkalender naar Valentijnsdag en een kleine sticker.

Ben je klaar? Mooi! Wanneer je op "je verhaal" onderaan klikt, voeg je het toe aan je verhaal. Klik je op "verzenden naar", dan kan je kiezen om het aan je verhaal toe te voegen of naar slechts enkele personen te verzenden.

Vervolgens kan je nog een verhaal toevoegen om een reeks te maken. Maak je een reeks van verschillende stories, dan kan je echt een verhaal gaan vertellen. Wanneer ik iets meer zou willen vertellen over mijn werkdag en mijn volgers een blik achter de schermen te geven , zou ik volgende stories kunnen maken:

  • Story 1 koffiemachine

  • Story 2 in de auto - onderweg naar een klant bijvoorbeeld

  • Story 3 unboxingfilmpjes

  • Story 4 nieuwe items in de shop

  • Story 5 een opleiding aan het volgen

Volgers krijgen, wanneer ze niets doen, elk afzonderlijk verhaal voor 15 seconden te zien en dan verspringt het automatisch naar het volgende. Door te swipen kunnen ze wel terug of sneller verder.

Wanneer je tekst plaats, hou je er best ook rekening mee of jouw volgers het kunnen lezen binnen de 15 seconden en ook alle andere elementen dan gezien hebben. Als je een langere video wilt delen, zal Instagram deze automatisch splitsen in fragmenten van 15 seconden. Elk fragment kan je dan afzonderlijk gaan bewerken zoals hierboven omschreven.

Wat is een Facebook Story

Een story op Facebook verschilt maar weinig van een instagramstory. Ook een story op Facebook is verticaal en kan bestaan uit foto's, video's, GIF's, stickers, tags, hashtags enzoverder. Je kan er doorheen gaan door naar links te swipen, rechts swipen om terug te gaan en soms kan je ook naar beneden swipen om naar een link te gaan.

Op desktop vind je de stories helemaal bovenaan terug. En hier zie je ook direct het grote verschil met Instagram. Op Facebook kan je wél verhalen maken via desktop, te herkennen aan het plusje "een verhaal maken".

Waarom? Instagram wilt je echt aanmoedigen om hun platform mobiel te gebruiken en "content on the go" (content op het moment zelf) te plaatsen. Heel veel externe apps, zoals planningstools, Google extensies om content te plaatsen via desktop, worden ook geblokkeerd door Instagram omwille van deze reden.

Het maken van verhalen via desktop is sinds kort ook enkel nog mogelijk voor persoonlijke pagina's. Bedrijfspagina's kunnen een story wel via Studio voor makers op desktop maken, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt en niet aan te raden zoals ik je hieronder verder zal aantonen.

Ook op Facebook verdwijnen de stories na 24u. Toevoegen aan hoogtepunten kan helaas niet met een bedrijfsprofiel, wel op een persoonlijk profiel en je ziet ze bovendien enkel mobiel.

Hoe maak je een Facebook Story?

Hoewel de mogelijkheid bestaat, raad ik ook op Facebook aan een verhaal mobiel te maken. Zoals je hieronder kan lezen, zijn de mogelijkheden gewoonweg te beperkt. Ben je reeds overtuigd dat je een verhaal mobiel gaat aanmaken, scrol hier dan maar voorbij :-) .

Een Facebook Story maken via desktop

Om een story op Facebook te maken klik je op het plusje "een verhaal maken". Op desktop kan je een persoonlijk verhaal maken, maar zijn de mogelijkheden eerder beperkt. Je krijgt de keuze tussen een een fotoverslag of een tekstverhaal maken (Klik op de schermafbeelding om te vergroten).

Kies je voor een tekstverhaal, dan kan je een achtergrond kiezen, tekst toevoegen en het lettertype van jouw tekst kiezen en that's it. Helaas dus niet de stickers, vraagjes, poll-opties die net interactie uitlokken.

Kies je voor een fotoverslag maken, kan je een foto vanop jouw pc toevoegen en tekst. Het lettertype van jouw tekst kan je hier zelf niet kiezen. Heel weinig mogelijkheden dus.

Een Facebookverhaal maken via Studio voor makers

In de app Studio voor Makers kan je dan weer wel verhalen voor jouw bedrijf maken. Echter zijn de mogelijkheden ook hier eerder beperkt.

Check bij het openen van Studio voor Makers dat je in het scherm "Facebook" zit. Bovenaan kan je kiezen tussen Facebook en Instagram. Merk op dat de kleur verschilt, naargelang de keuze dat je maakt. De balk is blauw wanneer je bij Facebook zit en roze/paars wanneer je in het Instagram-menu zit.

Instagram - Studio voor makers

Via Studio voor makers kan je nog geen story maken om op Instagram te plaatsen, wel een gewone post of IGTV (Instagram TV, een MP4-video van tenminste 1 minuut en maximum 15minuten mobiel of 60 minuten via deze tool).

Facebook - Studio voor makers

Een verhaal maken doe je door in jouw beginscherm "huis" te klikken op "verhaal toevoegen". Wanneer je meerdere pagina's hebt of beheert, zal je eerst moeten aanduiden voor welke pagina je een verhaal wenst te maken.

Vervolgens kom je in hetzelfde scherm als wanneer je op desktop een persoonlijk verhaal zou maken. De mogelijkheden zijn ook even uitgebreid als bij een persoonlijk verhaal en eigenlijk nihil. Een verhaal presteert vaak beter dan een gewone post qua engagement en interactie. Zonder de stickers en GIFjes ga je echter dezelfde resultaten halen als bij een gewone post.

Een Facebook verhaal maken via mobiel

Ook op jouw smartphone vindt je de stories bovenaan je beginscherm terug. Welke story je als eerste bovenaan te zien krijgt, bepaalt het algoritme op basis van met welke accounts je eerder vaker interactie had.

Om een verhaal te maken via je smartphone, open je de Facebook-app en ga je naar de pagina (via het vlaggetje) waar je het wenst te maken. Naast de profielfoto zie je een plusje (+) staan en je kiest uit de opties "verhaal maken". Via het plusje daar kan je verder ook nog de profielfoto bekijken en wijzigen.

Je krijgt nu veel meer mogelijkheden:

  • Tekst

  • Boomerang

  • Stemming

  • Selfie

  • Poll

Ook kan je onmiddellijk foto's en video's kiezen uit jouw filmrol om toe te voegen aan je verhaal. Kies ik voor een foto, kan ik net zoals op Instagram stickers, GIF's, tekst toevoegen, erop tekenen, maar interessanter is dat je op Facebook ook een link kan toevoegen.

Die link kan bestaan uit een actieknop of verwijzen naar een evenement , een vacature, jouw website. En dit is zeer interessant voor jouw zichtbaarheid!

Wat is het verschil tussen een Instagram en Facebook Story

  • Op Instagram kan je je Story bewaren als hoogtepunt. Op Facebook niet.

  • Instagram Stories zijn enkel mobiel te maken. Op Facebook kan het ook via desktop, alleen zijn de mogelijkheden daar beperkter en raad ik het eigenlijk niet aan.

  • In Facebook Stories kan je linken delen. Op Instagram kan dit indien het een advertentie betreft (gemaakt via het advertentiebeheer van Facebook) of wanneer je meer dan 10 000 volgers hebt.

Hoe maak je een LinkedIn Story?

Ook op LinkedIn kan je een Story maken. Ook hier kan dit enkel met de mobiele app. Op LinkedIn kan je bovendien ook enkel stories bekijken met de mobiele app en niet via desktop.

Een LinkedIn Story kan je op twee manieren maken. Beide manier zie je in de schermafbeelding hieronder.

De eerste manier is om het plusje "plaatsen" helemaal onderaan je scherm te duwen. Je krijgt dan verschillende opties om te doen op jouw persoonlijk profiel. Om een verhaal te maken, kies je de optie "deel een verhaal".

Het gemakkelijkste is eigenlijk om op het startscherm een beetje naar beneden te scrollen, tot je "verhalen tegenkomt" . Je kan daar onmiddellijk kiezen waar je je verhaal kan plaatsen, op jouw persoonlijk profiel of een pagina waar je beheerder van bent.

Voor jouw verhaal kan je kiezen tussen selfies die je reeds eerder gemaakt hebt of een nieuwe foto maken. Vervolgens kan je stickers en tekst toevoegen. Met je tekst kan je een beetje spelen door ze in tekstballonnetjes te zetten, al dan niet met een kleurtje. De stickers zijn eerder professioneel en passen mooi bij het platform LinkedIn. GIF's of stickers die niet passen binnen een professioneel kader ga je hier niet vinden. Ook op LinkedIn kan je ook een link toevoegen, maar waar Facebook het ons gemakkelijk maakt door zelf al een aantal actieknoppen voor te stellen, dien je hier zelf jouw url te typen (of plakken).

De mogelijkheden zijn hier ook minder uitgebreid dan op Facebook of Instagram, maar kunnen er wel voor zorgen dat je je volgers gemakkelijker een blik achter de schermen kan gunnen en iets meer kan vertellen over jezelf en je merk.

Hoe beter mensen je leren kennen, hoe gemakkelijker ze gaan kopen bij jou: "People buy from people they know, like and trust". Dit is een belangrijk principe in de marketing en dit kan je bereiken door mensen te tonen dat je niet gewoon een merk bent. Je bent een persoon, met bepaalde waarden, dingen waar je van houdt en dingen waar je niet van houdt, je bent een persoon die hard moet werken om succesvol te zijn, zich moet bijscholen, een persoon die successen viert en soms ook tegenslag en imperfecties tegenkomt. Toon via je stories, is het nu op LinkedIn, Instagram of Facebook dat je een persoon bent en gun je volgers een blik achter de schermen.

Op welk kanaal ga jij een story maken?

    180
    3