Idris Van Nuffel

19 apr 20219 minuten

SEO: de basis

Bijgewerkt: 20 apr 2021

SEO of Search Engine Optimization is de naam voor een aantal regels die je kan volgen om je website hoger te laten eindigen in zoekresultaten. De naam dekt een enorme lading, maar met de volgende basis moet je toch al een heel eind komen.

Aangezien de Nederlandstalige benaming 'Zoekmachineoptimalisatie' heet zal ik het steeds over SEO hebben. Ik ga er ook vanuit dat de meeste mensen hier reeds van gehoord hebben. Doch merk ik dat niet iedereen zich ten volle bewust is van wat er nodig is om je website bovenin de Google zoekresultaten te laten verschijnen. Deze gids moet je helpen om beter te begrijpen wat er allemaal een invloed heeft op je SEO en wat je zelf zou kunnen doen om je positie te verbeteren.

De instructies zijn ook bedoeld voor iedereen met een website. Ik weet dat sommigen een website hebben laten bouwen door een professional, maar weet dat SEO een continu proces is en dat de ranking van je website niet alleen afhangt van je website zelf.
 

Hier zijn de belangrijkste elementen:

Hello world:

Wil je gevonden worden op zoekmachines, dan is het aangeraden om even je vinger in de lucht te steken om te laten weten dat je er bent. Zo kan je je website laten indexeren via:

https://search.google.com/search-console

https://www.bing.com/webmasters/

Je gaat een stukje code krijgen dat je op je website dient te plaatsen om je eigendom te controleren. Kan je dat niet zelf? Vraag het dan aan je webdeveloper.

Pas je iets aan aan je website? Dan kan je via die weg een nieuwe indexatie aanvragen. Is er iets mis met je website waardoor je dreigt te verdwijnen, dan krijg je een mailtje met tips.

Woordkeuze:

Wie SEO zegt zegt natuurlijk Keywords. Keywords zijn letterlijk de sleutel tot je succes op Google. Het is belangrijk om na te denken over de woordkeuze op je website. Denk daarbij niet als een professional in je vakgebied, maar eerder als een leek. Je moet op je website net die woorden of woordencombinaties gebruiken die je klanten ook gebruiken om iemand in je vakgebied te zoeken. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand in de bouwnijverheid: Hij spreekt misschien over 'constructie', maar de klant zoek op 'bouwen'. En 'bouwen' kan je dan weer naar allerlei andere websites brengen. Misschien zoekt je klant eerder op 'huis bouwen'. Je ziet: Keywords en vooral de combinatie hiervan kunnen sterk je plaats in de Google rangorde (ranking) bepalen.

Wil je nog meer lezen over Keywords? Dan kan dat hier:

https://www.digitaleboosters.com/post/zoekwoorden

Structuur:

Zoekmachines zijn intelligent, heel intelligent. Ze zoeken dus niet alleen websites die de juiste informatie bevatten, maar tevens websites die die informatie op een duidelijke en gestructureerde manier wordt weergegeven. Net zoals boeken titels, inleidingen, hoofdstukken, paragrafen, inhoudsopgaven en een zoekwoordenlijst bevatten, zo verwacht Google dit ook van jouw website. Hier zijn enkele componenten die belangrijk zijn:

  • Je website dient een titel (titeltag) te hebben. Deze moet duidelijk maken waar de website over gaat. Vergeet hier niet je belangrijkste keywords te gebruiken. Het klinkt misschien gek, maar hier gaan veel websites al de mist in.

  • Je website dient hoofdingen (headertags) te hebben. Deze structureren de website en geven de zoekmachine een goede indruk van wat er op de website valt te vinden. Verwar dit niet met je websitemenu. Hoewel deze soms overeenkomen werken headertags op een per-pagina basis, waar je menu voor je volledige website telt. H1 komt normaal gezien slechts één keer per pagina voor. Alle volgende kunnen meerdere keren voorkomen, maar een H3 mag bijvoorbeeld niet voorkomen zonder dat er een H1 en H2 aanwezig zijn. Veel webdevelopers durven hiertegen zondigen. De voornaamste reden hiervoor volgt wat verder. Om je een idee te geven: een headertagstructuur ziet er als volgt uit:

    • H1

      • H2

        • H3

          • P1

          • P1

        • H3

          • P1

          • P1

      • H2

        • P1

      • P1

  • Je sitemap moet ook aanwezig zijn. De sitemap van je website is eigenlijk een soort blauwdruk van hoe je website eruit ziet. De inhoudsopgave als je wil. Zo geef je mee welke pagina's deel uitmaken van je website, wat hun belangrijkheid is, en je kan er ook meegeven wanneer deze laatst aangepast zijn en wat de vermoedelijke tijd is tussen 2 aanpassingen. De eerste is verplicht, de volgende niet, maar zeker deze laatste 2 zijn belangrijk als je in een sector zit waar er heel regelmatig nieuwe dingen verschijnen op je website. Denk hierbij aan nieuwswebsites, maar ook blogs. Google gebruikt je sitemap als absolute basis. Staat de pagina niet in je sitemap, dan is de kans heel klein dat je pagina ook in de zoekresultaten zal verschijnen.

  • Robots.txt is ook belangrijk. Dit bestand is de 'achterflap' van je website voor de zoekmachines. Vooraleer een zoekmachine zoals Google zich toegang verschaft tot je website gaat die eerst in de robots.txt gaan zoeken welke pagina's hij wil lezen en welke niet. Wil je bijvoorbeeld dat je producten, diensten en contactinformatie gevonden worden, maar hoeft je privacyverklaring of algemene voorwaarden niet doorzocht te worden, dan geef je dit aan in de robots.txt. Hier zal ook de link naar je sitemap te vinden zijn.

  • Vergeet ook je contactinformatie niet. Net zoals een boek de auteur en uitgever gaat vermelden wil ook Google weten wie er verantwoordelijk is voor wat er op je website te vinden is. Wees hier zo volledig mogelijk en wees correct: zorg dat iedere bron dezelfde informatie geeft. De informatie op je website kan dus best niet afwijken van andere bronnen zoals je sociale media, de gouden gids of het staatsblad.

Opmaak:

Google en ook andere zoekmachines hechten veel belang aan inhoud zoals je kan zien in vorige paragrafen. Maar Google hecht ook veel belang aan hoe die er uitziet. Google heeft een enorme database aan lettertypes (fonts) en kan perfect uitmaken welke de beste leesbaarheid hebben. Zo zal je afgestraft worden als je veel kleine of moeilijk leesbare lettertypes gebruikt. Ook de kleuren spelen een rol. Wit op een lichtgrijze achtergrond zal niet zo goed scoren als donkergrijs op een witte achtergrond. Tekst die dezelfde kleur heeft als de achtergrond, of tekst die door andere elementen bedekt wordt zal door Google zelfs afgestraft worden, aangezien dit als fraude wordt aanzien. Deze technieken werden gebruikt om honderden keren de keywords in een pagina te proppen zonder dat het opviel.

Herinner je je de headertags nog? Soms wordt een opmaak aan een tag gekoppeld en gaat de maker van je website dan een H3 gebruiken zonder H2 omdat het mooier is. Ook hier gaat een zoekmachine niet goed mee om. Het is maar een cijfertje aanpassen. Dring hier zeker op aan.

Mobiele website:

Wil je goed gevonden worden, dan is een mobile website een must. Aangezien meer dan de helft van de zoekopdrachten mobiel gebeurt, gaat een zoekmachine als Google je website eerst mobiel doorzoeken (indexeren). Heb je dus geen voor mobiel geoptimaliseerde website, dan zal Google je niet hoog laten eindigen in de ranking. Met geoptimaliseerd bedoel ik: aangepast aan de grootte van het beeldscherm en met acceptabele laadtijden.

Schema.org:

Ooit al van gehoord? Dit is een heel interessant middel om een zoekmachine vlot je website te laten indexeren. Het bestaat uit stukken code die je aan je website gaat toevoegen en die Google gaan vertellen waar de website juist over gaat. Schema.org is een conventie die je toelaat om dingen zoals je contactinformatie, je inhoud, je producten, je personeelsleden, je doelen, prijzen, reviews, etc. op een overzichtelijke manier weer te geven. Overzichtelijk voor Google dan, niet zo overzichtelijk voor het menselijke oog. Wil je weten of je website hierover beschikt? Gebruik dan deze tool: https://search.google.com/structured-data/testing-tool/

Metatags:

Van metatags heb je misschien reeds gehoord. Het zijn woorden die toegevoegd kunnen worden aan je pagina of elementen ervan. Hoewel metatags voor pagina's een beetje in onbruik zijn geraakt, zijn metatags op afbeeldingen heel belangrijk geworden. Je logo staat ongetwijfeld wel op je website, maar staat er een metatag bij? Zo ja: staat er alleen 'logo' of staat er ook je bedrijfsnaam bij? Dat laatste maakt het logo uniek en eigen aan je website. Je kan er zelfs je slogan bijzetten. Doe dit voor elke afbeelding. Staat er bijvoorbeeld een foto van een wagen die je te koop hebt, dan kan je hier best ook het merk, type, kleur en andere relevante informatie bijvoegen. Waarom is dit zo belangrijk: veel mensen die een product zoeken zoeken eerder via afbeeldingen, en ook daar wil je hoog in de lijst komen te staan.

Wees eerlijk:

Klink dit gek? Wees je bewust van het feit dat Google meedoet in de strijd tegen 'fake news'. Om dit te verwezenlijken heeft Google de hulp ingeroepen van de kunstmatige intelligentie. Alle informatie op je website zal getoetst worden op waarheid. Hoe dan? Google gaat de informatie op je website vergelijken met andere websites over hetzelfde of een gelijkaardig onderwerp. Wijkt jouw versie teveel af van de andere, dan gaat er bij Google een alarmbel af. Zo kan iemand beweren dat de geurkaarsen die ze verkopen helpen tegen infectieziekten, maar als Google dit kan matchen met betrouwbare informatie die het tegendeel beweren, dan zal dit negatief reflecteren in de zoekresultaten. Momenteel is dit nog in een startfase, maar industrieën rond gezondheidszorg worden momenteel reeds gecontroleerd.

Testen?

Na het lezen van voorgaande paragrafen denk je misschien: 'Daar heb ik een webdesigner of webdevelopper voor onder de arm genomen', maar niets is minder waar. Je developper gaat niet regelmatig testen of jouw website goed presteert op Google. In vele gevallen gaat hij zich zelfs niet bekommeren om SEO. Hij kan je wel helpen om de aanpassingen te doen, maar dan moet je wel de verwachtingen goed definiëren. Weet dat SEO optimalisatie een beroep op zich is. Heb je dus geen zin om dit zelf te doen, maar wil je wel aanpassingen maken, dan huur je best een specialist in. Weet ook dat zoekmachines continu op zoek gaan naar nieuwe en interessante dingen. Als je website al jaren onveranderd is, dan loop je het risico om vergeten te worden. De regels rond SEO durven regelmatig eens wijzigen. Dit is bewust: zo verzekert Google zich van het feit dat je website nog relevant is. Omdat je kort op de bal dient te spelen geven we je volgende tips:

  • Test regelmatig je SEO met onafhankelijke tools zoals https://www.seoreviewtools.com/. Deze geven meestal een betrouwbaar resultaat. Je kan er ook per onderwerp zoeken. Zo kan je specifiek zoeken op headertags, metatags, mobiele bruikbaarheid, enzovoort. De problemen worden weergegeven met kleurencodes volgens belangrijkheid en je krijgt tips over hoe en waarom je de website dient aan te passen. Vermijd tools van aanbieders van SEO optimalisatie. Deze geven meestal een overdreven negatief beeld.

  • Probeer een basiskennis op te doen van hoe je website werkt. Zo kan je gemakkelijker aangeven aan je developper waar je aanpassingen wilt, of kan je snel zelf aanpassingen doen. Een tag toevoegen is niet zo moeilijk en kan een wereld van verschil betekenen.

  • Hou ook een korte communicatielijn met je webdevelopper. Hij kan het snelste en betrouwbaarste aanpassingen doen waar nodig. Zeker voor ingrijpende veranderingen is het beter om een professional onder de arm te nemen.

  • Wil je Schema.org gebruiken, dan kan je hiervoor een SEO expert inhuren. Dit is vrij duur, maar het rendeert zeker voor je zichtbaarheid.

Wat kan je zeker zelf doen?

Sociale media:

Google indexeert niet alleen je website, maar ook al je sociale media. Van Facebook tot TikTok, van Linkedin tot Google Mijn Bedrijf. Alles wat er te vinden valt over je bedrijf zal verzameld worden. Daarom is het belangrijk om alles up-to-date te houden. Elk verschil tussen 2 kanalen zal je resultaten beïnvloeden.

Google heeft zijn inhoud ook liever vers van de pers, dus als je niet regelmatig iets post op je socials, dan zal Google er vanuit gaan dat je onderneming het niet zo goed doet. Je zakt dan zo terug in de resultaten. Weet dat de meeste sociale media zoekmachines op zichzelf zijn. Zo is YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld.

Reviews:

Weet je wat Google heel belangrijk vindt? Gelukzaligheid. Echt! Google hecht enorm veel belang aan plezier. En dat plezier moet ook zichtbaar zijn in de reviews. Heb je vooral negatieve reviews, dan zal Google deze met veel plezier voor jou verbergen... samen met alle andere informatie over je bedrijf. Hecht daarom veel belang aan het verkrijgen van positieve reviews op platformen die voor je sector van belang zijn. Bedrijven met goede reviews komen soms helemaal bovenaan de zoekresultaten ondanks het feit dat ze een erbarmelijke (of zelfs geen) website hebben.

Meer informatie over reviews kan je hier vinden: https://www.digitaleboosters.com/post/reviews

Backlinks:

Backlinks zijn links naar je website die afkomstig zijn van een andere website. Google gebruikt dit als een tool om je relevantie of vakkennis te bepalen. Maar hoe maak je backlinks?

  • Probeer klanten of leveranciers te vragen om door te linken naar je website. Zo kan een leverancier op zijn website doorverwijzen naar jouw website voor bestellingen.

  • Probeer je website te laten verschijnen op relevante websites van je vakgebied. Zit je in een federatie of consortium, dan is het zeker aangewezen om op die website een link te laten plaatsen.

  • Zorg dat informatie op je website relevant is. Zo zal een pagina met goede en duidelijk instructies veel belanden op forums rond dit onderwerp. Deze links kunnen van groot belang zijn voor je ranking. Bloggen kan hier zeker helpen.

Belangrijk: links kunnen een 'dofollow' (volgen) of 'nofollow' (niet volgen) tag bevatten. Backlinks zijn enkel waardevol indien ze een 'dofollow' tag hebben.

Nog belangrijker: betaal NOOIT voor backlinks. Die onleesbare website met miljoenen links naar andere websites zal je niet bovenaan de eerste pagina brengen. Het is pure oplichting.

Wat nu?

Zoals je ziet is SEO meer dan de juiste woorden gebruiken. De ranking van je website wordt zelfs door externe factoren beïnvloed. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk de controle behoudt van wat er over je bedrijf kan gevonden worden en dat je goed nadenkt over je doelen en je publiek.

Wanneer je alle bovenstaande mogelijkheden even onderzoekt zal je ongetwijfeld reeds enkele verbeteringen kunnen (laten) aanbrengen. Aarzel niet om bij je websitebeheerder of SEO specialist aan te dringen op aanpassingen. Beheer je zelf je website? Zorg dan dat je deze dingen onder de knie krijgt. Heb je weet van een concurrent die het goed doet in de zoekresultaten? Probeer dan eens bovenhuids en onderhuids jullie websites te vergelijken. Hoogst waarschijnlijk zal je minstens op één van bovenstaande punten minder goed scoren. Wil je dat we dieper ingaan op één van deze specifieke onderwerpen? Laat het ons dan zeker weten in onze Facebook community.

    160
    3