Chloe Van Boven

30 mei 20216 minuten

Social mediaposts op voorhand inplannen: enkele planningstools

Bijgewerkt: 2 jun 2021

In deze blogpost wil ik je graag enkele tools aanreiken om content in te plannen op jouw verschillende kanalen. But first things first, eerst leg ik je ook eventjes uit waarom dit zo interessant en belangrijk is.

Waarom content plannen?

Het op voorhand inplannen van jouw content voor sociale media heeft tal van voordelen. Je wint er niet alleen tijd mee, maar ook gemoedsrust. Wanneer je last-minute nog iets inplant, blijft dit vaak in jouw achterhoofd sluimeren. Plan je het allemaal op voorhand in, dan kan je het loslaten en hoef je er niet meer aan te denken.

Bovendien is het wanneer je op voorhand content gaat klaarzetten veel gemakkelijk jouw strategie in het achterhoofd te houden. Wat is het doel van jouw social mediakanalen? Wie wil je bereiken, wanneer en met welke content? Het antwoord op deze vragen giet je in een contentplan. Content dat vlug vlug gepost wordt, is gewoonweg vaak niet kwalitatief of draagt weinig bij aan de strategie en doelen van het bedrijf.

Tot slot is het ook gemakkelijker een bepaald ritme aan te houden. Wanneer je vaak in het moment zelf gewoon vlug vlug nog iets post op jouw sociale mediakanalen, dan vergeet je al snel iets te posten op drukke momenten, waardoor je pagina's een tijdje leeg blijven, om dan weer gevolgd te worden door actievere momenten en terug langere periodes van stilte. Hoe langer die periodes van stilte duren, hoe minder je onder de aandacht blijft bij jouw volgers en hoe moeilijker het ook wordt om een relatie op te bouwen met jouw netwerk en klanten.

De tools

Een vraag die ik vraag krijg is: "Welke tool raad jij aan om content in te plannen?". Wél, "dit hangt er vanaf" is het antwoord. Dit hangt af van verschillende factoren:

  • Op welke kanalen ben je actief?

  • Werk je met meerdere personen samen en dienen die de post goed te keuren?

  • Wil je dezelfde content op meerdere kanalen tegelijkertijd publiceren of pas je de inhoud aan aan kanaal en doelgroep?

  • Wat is je budget?

1. De tools van Facebook

Wil je posten op Facebook en Instagram dan raad ik de tools van Facebook zelf aan. Eerst en vooral is het interessanter om "native" te posten. "Native" is een begrip uit de digitale marketing dat gewoonweg wilt zeggen dat je gaat posten op het platform zelf met een interne tool. Posts via externe tools boeten soms wel eens in op bereik. Ten tweede zijn ze ook gewoon gemakkelijk in gebruik.

Studio voor makers

Studio voor makers begon als een tool om video's te posten, maar is ondertussen uitgegroeid naar een hele inhoudsbibliotheek. Je vindt er niet enkel je gepubliceerde berichten en geplande berichten op terug, maar kan er ook series voor video's maken, afspeellijsten en clips toevoegen.

Er zijn ook een aantal recente releases geweest, dit deze tool nog interessanter maken: Je kan nu ook stories plannen (mobiel), berichten gaan testen en bekijken hoe jouw tijdlijn eruit ziet. De expressartikelen (soort van blogposts op Facebook) verdwijnen.

Je kan tegelijkertijd de content van één van jouw pagina's bekijken of meerdere pagina's tegelijkertijd. Bovenaan kan je ook gemakkelijk switchen tussen jouw Facebookpagina's en Instagram pagina's.

Hoe plan ik een bericht via Studio voor makers

Hoe een bericht op Facebook plannen

Stap 1: Bovenaan links in het beginscherm zie je een groene knop nieuwe maken.

Stap 2: Maak jouw keuze uit het menu. Wil je een bericht posten? Een verhaal maken (hiervoor gebruik je best de mobiele app)? Live gaan? Een video delen ...

Voor deze korte tutorial, kies ik bericht maken.

Stap 3: Maak jouw bericht. Je kan er ook foto's of video's aan toevoegen, iets meer vertellen over hoe je je erbij voelt of welke activiteit je doet, inchecken, producten taggen ...

PRO tip: Hou bij het toevoegen van extra elementen ook steeds jouw strategie, maar ook het doel van dit specifiek bericht in het achterhoofd. Niet elk bericht heeft hetzelfde doel. Doelen kunnen zijn: informeren, entertainen, betrokkenheid uitlokken, verkoop stimuleren ...

Stap 5: Beslis wanneer je je bericht online wenst te laten gaan. Onderaan het scherm kan je kiezen tussen "nu delen", "inplannen", "datum in het verleden geven" of "concept opslaan".

Stap 6: Kies wanneer je je bericht wenst te publiceren.

Hoe een bericht op Instagram plannen

Via dezelfde tool kan je ook berichten op Instagram plaatsen. Bovenaan het scherm dien je dan te kiezen voor het Instagram icoontje.

Stap 1: Bovenaan links in het beginscherm zie je een groene knop nieuwe maken.

Stap 2: Je krijgt de keuze uit Instagram-overzicht of Instagram-TV. Waar wil je je bericht plaatsen? Voor deze tutorial kies ik voor overzicht.

Stap 3: Je komt in onderstaand scherm.

Ook hier kan je je bericht schrijven, media (foto, korte video) en jouw lokatie toevoegen. De overige mogelijkheden, zoals gevoel/activiteit, chatberichten ontvangen, adverteren, non-profit toevoegen, enzoverder, heb je hier niet.

PRO tip: Vergeet op Instagram zeker jouw hashtags niet! Je kan tot 30 hashtags aan 1 bericht toevoegen. Ik raad een minimum van 20 hashtags zeker aan. Kies ook niet voor enkel de populaire, maar ook wat niche hashtags.

Stap 4: Onderaan rechts zie je een blauwe knop, waar je opnieuw kan kiezen om het bericht onmiddellijk te publiceren of in te plannen. Maak jouw keuze.

Hoe een bericht op Instagram én Facebook plannen

In de vorige printscreen, zag je het wellicht al: wanneer je via Studio voor Makers een bericht voor het Instagram-overzicht maakt, kan je het bericht tegelijkertijd ook op Facebook online laten gaan. Meer nog: je kan voor beide kanalen zelf een aparte planning kiezen. Heel handig!

PRO tip: Het kiezen voor een aparte planning is meestal aangewezen. Kijk eens in jouw statistieken wanneer jouw doelgroep op Facebook online is, én wanneer ze actief zijn op Instagram. In de meeste gevallen is dit op een ander tijdstip en dan is een andere planning kiezen een goed idee.

Facebook Business Suite

Facebook Business Suite combineert de handige functionaliteiten van Studio voor Makers en pagina-beheer in één app. De tool werkt bovendien zowel mobiel als op desktop.


 
Hoe een bericht inplannen via Facebook Business Suite?

Stap 1: Kies "Nieuw bericht aanmaken".

Stap 2: Maak jouw bericht.

Links voeg je de details van jouw bericht toe. Eerst en vooral vraagt Facebook waar je het bericht wilt plaatsen: op beide kanalen, of enkel op Facebook of Instagram? Vervolgens geef je je tekst (“copy” in de vakjargon) in en kan je media (foto of video) toevoegen. Wil je jouw bericht ook op instagram plaatsen dient er media toegevoegd te worden. Enkel op Facebook kan je enkel teksten plaatsen. Tot slot krijg je ook nog enkele andere mogelijkheden zoals het toevoegen van een link en locatie.

Rechts zie je een voorbeeld van hoe dit eruit zal zien op desktop, mobiel of op Instagram. Met de pijltjes bovenaan kan je scrollen tussen de verschillende views.

Rechts onderaan heb je drie mogelijkheden: of de post promoten (betalende advertentie), of de post onmiddellijk plaatsen op de aangeduide kanalen, of de post plannen (via het blauwe pijltje).

Een belangrijke opmerking hierbij is dat je in tegenstelling tot bij Studio voor Makers geen afzonderlijke planning kan kiezen voor Instagram en Facebook, de post wordt op beide kanalen tegelijkertijd geplaatst.

Andere tools : geen gemakkelijke keuze

Ben je actief op andere platformen dan Facebook en Instagram, zoals Pinterest of LinkedIn, dan heb je betalende planningstools nodig zoals HeroPost, Kontentino, Hootsuite of Coosto.

Welke tool je best kiest hangt af van verschillende factoren.

Eerst en vooral is het belangrijk je af te vragen wat je precies wenst te gaan doen met die tool. Wil je enkel kunnen plannen (publiceren) of ook analyseren wat er over jouw merk online geschreven wordt? Coosto is hier een interessante tool voor. Werk je met meerdere mensen samen en moet er een goedkeuringsproces aanwezig zijn? In dit geval is Kontentino een interessante speler. Een aantal tools bieden ook webcare aan.

Niet alle planningstools zijn geschikt voor alle kanalen. Ook een belangrijke vraag mee te nemen wanneer je gaat vergelijken is dus: kan deze tool wel plannen op mijn profielen? Vooral Instagram is daarbij lastig te vergelijken. Velen zeggen wel dat ze op Instagram kunnen plannen, maar als puntje bij paaltje komt blijkt dat je een melding krijgt en zelf nog even op de publicatieknop dient te duwen. Hier dien je ook even de nodige aandacht aan te besteden.

De prijs is ook nog eens lastig te vergelijken. Sommige rekenen in functie van het aantal profielen en accounts. Anderen per functie: "publiceren", "engageren" of "luisteren". Anderen rekenen met een maximum aantal services en wil je dan bijvoorbeeld posten op Facebook en ook de statistieken opvolgen, dan heb je al twee diensten opgebruikt.

HeroPost

Ikzelf werk met HeroPost voor het plannen van de posts voor mijn klanten en mezelf. Met HeroPost kan ik op Facebook, Instagram, Twitter, Google Mijn Bedrijf, Pinterest en LinkedIn posten. Hij is ook goedkoper in vergelijking met HootSuite en Kontentino, toch voor de hoeveelheid aan profielen die ik beheer. Het is echter wel enkel een planningstool. Er is geen goedkeuringsproces of webcare voorzien. Statistieken heb ik dan weer wel.

Tot slot

Wel belangrijk om te onthouden is dat het inplannen van posts niet de noodzaak elimineert om online te zijn en in interactie te gaan met het desbetreffende platform en belangrijker: je klanten. Het plannen zorgt er enkel voor dat je op regelmatige tijdstippen een post gaat doen zodat je visueel aanwezig blijft, zonder dat jij tijdsdruk ervaart. De interactie met je klanten is ook super belangrijk en mag je niet uit het oog verliezen. Facebook, bijvoorbeeld, houdt hier rekening mee en zal je steeds een notificatie versturen wanneer je post online gegaan is.
 

 

    240
    2