Chloe Van Boven

8 jun 20212 minuten

To Blog or not to Blog? De voor- en nadelen op een rijtje.

Bijgewerkt: 10 jun 2021

Is een blog schrijven en onderhouden een goede marketingstrategie? In deze blog (:-D) zet ik de voor- en nadelen van bloggen voor jouw zichtbaarheid op een rijtje.

Waarom zou je wel bloggen?

Blogs kunnen een grote meerwaarde zijn voor jouw contentstrategie. Ze bieden immers tal van voordelen:

Een eerste belangrijk voordeel is dat je door regelmatig te bloggen ervoor gaat zorgen dat je beter gevonden wordt. Mensen zoeken online antwoorden. Wanneer jij over dit onderwerp

geblogt hebt, dan is de kans reeël dat ze jouw blog lezen.

Door jouw kennis en expertise te gaan delen, help je deze mensen enorm vooruit. Ze hebben immers een antwoord gekregen op hun vragen. Ondertussen profileer jij je als expert ter zake en hebben ze ook jouw website en merk gezien. Is de content echt hulpvaardig komen ze wel vaker terug om meer te leren, schrijven ze zich misschien wel in voor jouw nieuwsbrief of gaan ze jou volgen op sociale media, wat in de drie gevallen een enorme boost geeft aan jouw merkbekendheid en ervoor zorgt dat je "Top of mind"-blijft bij hen. "Top of Mind" is een marketingterm en betekent dat jij de eerste bent waar mensen aan denken als ze een nieuw product of dienst nodig hebben uit jouw branche.

Gebeurt het regelmatig dat mensen een antwoord vinden op jouw blog, dan gaat dit niet onopgemerkt voorbij voor zoekmachines. Het duurt niet lang voor Google, bijvoorbeeld, door heeft dat er op jouw website goede content te vinden is waar mensen écht iets aan hebben. Google zal je hiervoor belonen en hoger doen ranken. Bloggen komt dus ook jouw SEO ten goede.

En wat als jij geen blog hebt, maar jouw concurrenten wel? Hoe weet jouw potentiële klant dan of jij ook wel over de nodige expertise beschikt? Ik kan wel zeggen dat ik klanten help met hun social media-beheer, maar als ik nooit mijn kennis hierover deel, hoe kan jij dan weten dat ik hier echt expert in ben?

Blogposts zijn verder ook weer dankbare content om verder te verspreiden en promoten op jouw socials. Maar niet alleen jij, ook al die mensen die je geholpen hebt zijn misschien wel bereid jouw content te delen op hun kanalen, waardoor je je netwerk steeds groter en groter maakt. Ook dit gaat er toe bijdragen dat je steeds meer trafiek naar jouw website krijgt.

Waarom zou je niet bloggen?

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan het bloggen. Eerst en vooral is het starten met een blog niet zo evident. Ik hoor vaak: "Ja maar, ik schrijf niet zo goed". Op zich hoef je geen groot schrijftalent te zijn om aan een blog te beginnen. Dit is juist het mooie aan bloggen. Iedereen kan schrijven vanuit zijn expertise en kennis.

Het grotere probleem is echter: volhouden. Met één blogpost om de 6 maand ga je helaas niet veel zichtbaarder worden dan iemand die niet blogt. Wil je hier echt de vruchten van plukken, dan zal je toch een tweetal blogposts per maand moeten schrijven.

Conclusie

Een blog starten is zeker de moeite wil je online zichtbaarder worden. Zet je over jouw writer's block en begin er gewoon mee! In een komende post geef ik je wat meer tips om je van start te laten gaan.

    100
    2