Chloe Van Boven

16 apr 20212 minuten

Zoekwoorden

De juiste zoekwoorden gebruiken op jouw website is belangrijk om gevonden te worden door jouw potentiƫle klant en vaak al een eerste stap naar meer online zichtbaarheid.

We hebben echter vaak de gewoonte om jargon of vakterminologie te gebruiken in onze teksten, omdat dit nu eenmaal zo ingebed is in onze interne communicaties en wij dit als evident beschouwen. Op jouw website en sociale media schrijf je echter niet voor jezelf, maar voor je (potentiƫle) klanten. Het is dus key (heb je hem?) om de juiste keywords of zoekwoorden te gebruiken.

Scan jouw website dus eens op de woorden die jij gebruikt en stel jezelf de vraag of dit ook de woorden zijn waarop mensen Googlen. Is dit niet het geval? Pas de woorden dan ook aan aan de taal die jouw klanten gebruiken.

Neem de proef op de som en Google ook gewoon eens. Hoeveel zoekresultaten Google je geeft en welke suggesties Google geeft voor alternatieve zoekwoorden is vaak al een indicatie of je de juiste zoekwoorden gebruikt. Noteer deze zoekresultaten en gebruik ze in jouw teksten.

Ook uit gesprekken met klanten en leads haal je veel nuttige informatie om jouw communicatie te optimaliseren. Luister goed naar de taal en woorden die zij gebruiken. Dit zijn vaak ook gewoon de zoekwoorden of keywords waarop zij zouden zoeken. En dus ook de woorden die jij best in jouw communicatie, is het nu op jouw website, in jouw mails of op jouw social mediakanalen gebruikt.

Je kan ook tools gebruiken die je helpen om zoekwoordenonderzoek te doen. Google zelf, bijvoorbeeld, biedt meerdere tools aan waarmee je dit verder kan onderzoeken.

  • Google search zelf omdat Google je dus suggesties geeft van zodra je begint te typen

  • Google Trends

  • De zoekwoordenplanner van Google (Opgelet: dit is eigenlijk een tool van Google Ads en heeft de bedoeling je te helpen een betalende advertentie op te starten. Als je niet goed oplet heb je voor je het weet een advertentie opgestart. Maar je kan dus ook aanklikken dat je een account wilt aanmaken zonder advertentie. Maar ik geef het maar mee dat enige oplettendheid noodzakelijk is.

Hiernaast heb je ook tools van andere bedrijven

  • Answer the public. Answer the public biedt je inzicht in welke zinnen mensen zoeken. Mensen zoeken vaak met zinnen die beginnen met: waarom, wanneer, waar, hoe ... Dit maakt deze tool ook handig wanneer je inspiratie nodig hebt over waar je nu weer een blogpost of tutorial over wilt maken.

  • YouTube is niet enkel een social mediakanaal, maar ook de tweede grootste zoekmachine. Een eenvoudige search op dit kanaal levert vaak ook al verrassende inzichten op.

Als je de zoekwoorden uit jouw branche kent, dan heb je een streepje voor op jouw concurrenten.

Zoekwoordenonderzoek is ook een belangrijk onderdeel van jouw SEO-strategie, de optimalisatie van jouw website voor de Google zoekresultaten.

    200
    3