Chloe Van Boven

19 nov 202110 minuten

Meten is weten: wat vertellen jouw Facebook Stats je?

De statistieken van Facebook zijn enorm uitgebreid. Hierdoor is het soms niet duidelijk waar eerst kijken. De statistieken links laten liggen is echter geen optie, want je haalt er heel wat nuttige informatie uit. Waar je best begint en welke informatie je eruit haalt, vertel ik je graag in deze blog. Ik vertel je ook graag hoe je verder met deze informatie aan de slag gaat.

Je vindt jouw Facebook statistieken op verschillende plaatsen: op jouw pagina zelf en in de tool Facebook Business Suite. Waar je graag jouw statistieken bekijkt is helemaal up to you. Ik haal hieronder wel graag de verschillen aan voor jou.

De statistieken in Studio voor makers zijn gericht op jouw video's en de kijkers ervan en gaan we in deze blog niet behandelen vermits ze minder relevant zijn. Ben jij een maker van vooral video-content neem je best wel deze statistieken als basis om verder op te bouwen.

First things first. Waar vind je jouw Facebookstatistieken?

Zoals hierboven reeds vermeld, kan je jouw statistieken op verschillende plaatsen raadplegen. Het gemakkelijkste is om gewoon naar jouw pagina te gaan (www.facebook.com/denaamvanjouwbedrijfspagina) en links, redelijk ver onderaan, op "statistieken" (1) te klikken. In diezelfde linkerkolom kan je ook gemakkelijk naar de tool Business Suite (2) gaan, waar je ook statistieken terug vindt, hier kom ik ook op terug in de blog. Een uitgebreider tutorial volledig gewijd aan deze tool vind je hier.

Waar vind ik mijn Facebookstatistieken?

Statistieken, statistieken en nog eens statistieken

Klik je op "statistieken", dan kom je in een nieuw scherm terecht. Je vindt hier een grote hoeveelheid aan statistieken: een algemeen overzicht, een link naar de tools Business Suit en Studio voor Makers (nieuwe tabbladen worden geopend), volgers, vind-ik-leuks, bereik, advertenties (opnieuw een nieuw tabblad dat leidt naar het advertentieaccount), bestellingen en ga zo maar door. Door de hoeveelheid aan data is het soms overdonderend en weet je niet goed waar te starten. Hier hoop ik met deze tutorial verandering in te brengen.

Paginastatistieken Facebook - menu

Heel veel termen zijn ook niet echt duidelijk, waardoor je niet onmiddellijk weet waar te kijken. Wil je, bijvoorbeeld iets meer weten over jouw doelgroep, moet je dan op "volgers", "vind-ik-leuks" of "mensen" klikken?

Wil ik weten hoeveel bereik mijn verschillende berichttypes (posts, links, verhalen, video's) hebben opgeleverd, dien ik dan op "bereik", "berichten", "videos", "verhalen" of "merkinhoud" te klikken?

We overlopen de verschillende stats één voor één.

Overzicht

In het overzicht vind je een samenvatting van een aantal van de belangrijkste statistieken. Je kan kiezen om de resultaten weer te geven voor "vandaag", "gisteren", "de afgelopen 7 dagen" of "de afgelopen 28 dagen". Standaard staat het ingesteld op de afgelopen 7 dagen.

weergave van de statistieken: tijdspanne

Hou er rekening mee dat het vaak weinig relevant is om de statistieken van gisteren of vandaag er bij te nemen. Heb je gisteren nog een post geplaatst, dan leeft die nog eventjes verder in het nieuwsoverzicht. Daarom kies je best voor "de afgelopen 7 dagen" of "de afgelopen 28 dagen".

Verder dien je er ook rekening mee te houden dat jouw paginastatistieken worden weer-gegeven in de tijdzone PST (Pacific Standard Time - US). Dit is een andere tijdzone dan bij ons.

Naar de tijdzone PST wordt ook wel eens verwezen als PDT (Pacific Daylight Time, wat eigenlijk "het zomeruur" van PST is en start in maart). Maar we wijken af. Belangrijk te onthouden is dat deze tijdzone de tijdzone is van de westkust van de Verenigde Staten van Amerika (Florida), Canada en Mexico. In Florida is ook de hoofdzetel van Facebook Inc., nu Meta, gelegen, wat verklaart waarom dit in deze tijdzone wordt weergegeven.

Onze tijdzone is "CET", Central European Time.

CET Tijdzone - Bron: https://savvytime.com/converter/pdt-to-cet-belgium-brussels

Via dit samenvattend overzicht kom je voor jouw gekozen tijdspanne (7 of 28 dagen) het volgende te weten:

  • Het aantal acties op de pagina. Acties kunnen klikken op routebeschrijving, websiteklikken, klikken op de actieknop en klikken op het telefoonnummer zijn. Dus het aantal kliks op de contact-informatie van jouw pagina en de aanzet om een actie te ondernemen via de actieknop.

  • Het aantal paginaweergaven. Het aantal keer dat mensen jouw pagina bekeken. Dus niet het aantal keer dat jouw pagina werd weergegeven in het nieuwsoverzicht, maar wel het aantal keer dat mensen doorklikten naar jouw pagina, of deze opzochten, en deze bekeken.

    Klik je op deze statistiek, dan kan je ook bekijken hoe deze mensen op jouw pagina terecht zijn gekomen: via de homepagina, via live-video's, via vacatures of een ander gedeelte.

  • Het aantal nieuwe vind-ik-leuks (oganisch of via betalende advertenties).

  • Bereik van jouw berichten. Het aantal mensen dat één van jouw berichten minimaal één keer heeft gezien (organisch of via betalende promoties). Dit is een geschatte statistiek, maar geeft wel een goede indicatie van jouw online zichtbaarheid en hoe jouw content presteert.

  • Bereik van jouw verhalen.

  • Aanbevelingen: het aantal keer dat mensen jouw pagina hebben aanbevolen.

  • Betrokkenheid bij bericht: het aantal keer dat mensen interactie hebben gehad met jouw bericht (reacties, opmerkingen, deelacties en klikken)

  • Video's: het aantal keer dat de video's van jouw pagina voor ten minste 3 seconden werden afgespeeld of vrijwel volledig indien jouw video korter is dan 3 seconden.

  • Paginavolgers: het aantal nieuwe mensen dat jouw pagina volgt.

  • Klikken op getagde producten. Heb je een Facebookshop dan kan je jouw producten taggen in foto's. Deze statistiek meet het aantal keer dat mensen in de geselecteerde periode hebben geklikt op getagde producten en dus geïnteresseerd waren in een aankoop.

    Opmerking: in enkele regio's, waaronder de onze, zijn de statistieken over bestellingen (ook getagde producten) momenteel niet beschikbaar. Is dit voor jou ook het geval dan krijg je onderstaande melding:

Klik je door naar het rubriekje "berichten met getagde producten" krijg je echter wel informatie. Bij bestellingen is er geen data voor onze regio. Maar hier hebben we het later in deze tutorial nog over.

Klik je op één van bovenstaande statistieken dan kom je op de desbetreffende pagina met de uitgebreidere stats.

Onder dit overzichtje van de belangrijkste statistieken, vind je ook nog jouw 5 recenste berichten. Per bericht kan je bekijken wat het heeft opgeleverd in "bereik" en "betrokkenheid". Dit is interessant om te kunnen vergelijken welk type content het goed doet qua bereik en welk type content hoog scoort op betrokkenheid om zo een mooie mix aan goed presterende content te maken. Ook geeft het een mooi beeld van jouw zichtbaarheid.

Tot slot kan je ook nog "pagina's om te bekijken" toevoegen. Hiermee kan je de performantie van jouw pagina vergelijken met vergelijkbare Facebookpagina's. Dit kunnen dan pagina's van concurrenten zijn, maar ook pagina's van bedrijven die dezelfde doelgroep als jij aanspreken.

Jouw resultaten in Business Suite

Bekijk je de samenvatting van jouw resulaten in Business Suite, dan heb je meer mogelijkheden qua tijdspanne. Zo heb je niet enkel de keuze uit de afgelopen 7 en 28 dagen, maar kan je ook kiezen voor deze week, deze maand, dit jaar, vorige week, vorige maand of voor een periode naar keuze (aangepast).

De statistieken is Business Suite zijn ook eerder beperkt. Je vindt er informatie over jouw bereik, paginabezoeken en vind-ik-leuks. Wel super handig is dat je in één oogopslag een mooie vergelijking kunt maken tussen de resultaten van jouw Facebookpagina en jouw Instagrampagina. Je vindt ook alle statistieken duidelijker gegroepeerd en niet versnipperd op verschillende pagina's.

Jouw doelgroep

Facebook verschaft je ook een mooi inzicht in wie je volgers zijn. Dat is uitermate belangrijk, je wilt uiteraard de juiste mensen bereiken met jouw berichten. Zijn de mensen die je bereikt met jouw bedrijfspagina ook de mensen jij vooruit kan helpen met jouw diensten en/of producten?

Volgers versus vind-ik-leuks

Waarom maakt Facebook een onderscheid tussen volgers en vind-ik-leuks? Niet iedereen die jouw pagina volgt, vind jouw pagina ook leuk. Wat zijn de verschillen dan?

  • Met een persoonlijk profiel kan je vaak kiezen of je een pagina leuk vindt of enkel wenst te volgen. Met een bedrijfsprofiel kan je enkel volgen.

  • Vind-ik-leuk is krachtiger dan volg-ik. Wanneer je volgt wil je alleen op de hoogte blijven van de nieuwigheden van een bedrijf. Concurrenten, bijvoorbeeld, zullen eerder kiezen om te volgen. Ben je klant bij een bedrijf, heb je interesse om klant te worden, of voel je je betrokken bij het bedrijf, zal je eerder voor vind-ik-leuk kiezen.

  • Je kan er ook voor kiezen om een pagina niet meer te volgen. Dit gebeurt wel eens wanneer je de content die dat bedrijf plaatst niet meer zo interessant vindt. Met een druk op de knop kan je vanuit het tijdlijn de desbetreffende pagina ontvolgen.

Paginavolgers

Soms heb je al eens iemand die jou niet meer volgt. Dit hoort erbij en is niets om je zorgen over te maken. Niet meer volgen en ook vind-ik-niet-meer-leuks kunnen gewoonweg afgesloten accounts zijn en hoeft niet persé iets negatiefs te betekenen. Heb je veel mensen die jou ontvolgen op dezelfde dag, of meer mensen die jou ontvolgen dan dat er bijkomen, is er bijkomend onderzoek nodig. Zo kan je bijvoorbeeld bekijken wat je die bepaalde dag gepost hebt en of dat bericht reden heeft gegeven je te ontvolgen.

Laat je advertenties lopen om jouw volgersaantal te vergroten, dan maakt de statistiek hier ook een onderscheid in: dit wordt weergegeven als "betaalde volgers".

Vind-ik-leuks

Veelal is het volgersaantal dan ook groter dan het aantal vind-ik-leuks. Echter heb ik al, wellicht heel uitzonderlijk, pagina's beheerd waar dit omgekeerd was.

Mensen

Bij "mensen" kan je dan weer meer te weten te komen over wie jouw trouwste fans, volgers, maar ook de personen zijn die je bereikt. Dit is interessante informatie! Zijn de mensen die je bereikt ook effectief de mensen die je wenst te bereiken.

Bereikte mensen hoeven jou ook niet persé te volgen of leuk te vinden. Het kan zijn dat zij met jou in contact komen doordat iemand reageert op jouw posts of deze deelt.

Je fans

Je fans vinden jou wel leuk! Je krijgt een inzicht in het geslacht, de leeftijd en de woonplaats van jouw fans. Je fans zijn daarom niet hetzelfde als je volgers en de bereikte personen.

Je volgers

Je volgers zijn de volgers van jouw pagina. Dit kunnen personen en pagina's zijn.

Bereikte personen

Wie zijn de mensen die jouw berichten gezien hebben? In deze statistiek krijg je een antwoord op deze vraag. Deze data vind ik persoonlijker interessanter!

Doelgroep in Facebook Business Suite

Bekijk je het rapportje "doelgroep" in de tool Facebook Business Suite, krijg je informatie over de personen die jouw pagina leuk vinden. Je ziet hoeveel volgers je hebt, maar ook wat het geslacht en de gemiddelde leeftijd van de volgers is.

Klik je op "potentieel publiek" dan krijg je te zien hoeveel mensen je mogelijk kan bereiken met een advertentie op Facebook en Instagram.

Wil je dus weten wie die mensen zijn die je momenteel effectief bereikt, dan bekijk je je statistieken best via jouw pagina.

Bereik, berichten en verhalen

Wil je meer te weten komen over jouw bereik, dan raadpleeg je best de data bij "bereik" en "berichten".

Bereik

Bereik is het aantal mensen dat minstens één van jouw berichten gezien heeft. Raadpleeg je deze statistiek, dan zie je duidelijke pieken wanneer je een post deed. Na twee à drie dagen neemt het bereik weer af en is het tijd voor een nieuwe post. Dit komt overeen met de onderzoeken die we eerder op dit platform besproken in de post hoe vaak moet je nu echt posten.

Heb je advertenties lopen, dan ben je continue aanwezig en zichtbaar. Betalende advertenties hebben ook een veel hoger bereik, dan organische (niet betaalde) posts. In de statistiek hieronder zie je dat er gemakkelijk 6000 tot zelfs meer dan 10000 mensen per dag bereikt worden met een advertentie of gepromoot bericht.

Op het tabblaadje bereik vind je ook statistieken over de betrokkenheid. Dit is niet abnormaal gezien reacties, opmerkingen en deelacties ervoor gaan zorgen dat jouw bericht verder verspreid wordt in het nieuwsoverzicht, waardoor je steeds een hoger bereik gaat halen.

Ook kan je zien of jouw content verborgen of als spam gemarkeerd wordt. Heb je dus vaak mensen die jouw pagina ontleuken en ontvolgen, dan kan je ook hier eens komen kijken of er content aan de oorzaak ligt. Voor onze pagina's is dit gelukkig niet het geval, maar dit kan zeker voorkomen.

Berichten

Het tabblad "berichten" is een tabblad waar ik regelmatig een kijkje kom nemen. Hier haal ik het meeste inzicht uit. Hier kan je niet alleen mooi analyseren welk type content het best werkt voor jouw pagina, maar ook wanneer jouw doelgroep online is en wanneer je dus het beste post of online gaat. Ook hier schreven we eerder een artikel over op dit platform.

Wanneer zijn jouw fans online?

In deze handige statistiek zie je wanneer er een piek in online activiteit waar te nemen valt, op welke dagen en op welk uur. Hier kan je je op baseren om jouw posts te plannen.

Ik merk voor deze pagina, bijvoorbeeld, een piek in online activiteit op zondagen en dinsdagen om 10u PST. Door middel van Google kan ik dit snel omrekenen naar onze tijdzone en kom ik te weten dat de volgers online zijn rond 19u 's avonds.

Bron: https://www.worldtimebuddy.com/pst-to-belgium-brussels

In dit geval plan ik mijn posts dus best voor publicatie op zondag en dinsdag rond 17u00, zodat ze een goede verspreiding kennen tegen 19u op die dagen. Aangezien het bereik ook afneemt na 2 à 3 dagen, zorg ik hiernaast ook nog voor een post op vrijdag, zodat ik toch regelmatig zichtbaar blijf.

Types bericht

Interessant is ook om na te gaan wat de verschillende berichttypen opleveren qua bereik en betrokkenheid.

Spoiler alert: dit kan van pagina tot pagina heel verschillend zijn. Verrassend verschillend zelfs. Zoals je ziet in onderstaande statistieken kan je er niet zomaar vanuit gaan dat externe links geen bereik opleveren en video's sowieso een massa aan betrokkenheid opleveren. Het hangt ervan af. Je maakt best geen veronderstellingen en bekijkt de statistieken van jouw pagina.

Ook kan je per individueel bericht bekijken wat het succes was op basis van bereik en betrokkenheid.

Verhalen

Hoe jouw verhalen presteren vind je op het tabblad "verhalen". Je dient het weergeven van de statistieken voor verhalen eerst even in te schakelen.

Een algemene statistiek vertelt je hoeveel unieke personen één van jouw verhalen heeft bekeken.

Ook kan je per verhaal bekijken hoeveel unieke open-acties het heeft opgeleverd en wat de betrokkenheid was.

Inhoud in Business Suite

De statistieken over bereik en betrokkenheid zitten in Business Suite gegroepeert onder "inhoud". Niet enkel berichten, maar ook verhalen en advertenties worden weergegeven en dit van zowel Instagram als Facebook. Dit is het handigste aan Business Suite; wil je een goede vergelijking maken over de verschillende platformen heen dan is dit de tool die je best gebruikt.

Ook heel handig is dat je kan op- of aflopend kan sorteren op "bereik", "vind-ik-leuks" enzoverder. Zo wordt het wel héél handig om te zien welk bericht het hoogste bereik of de meeste betrokkenheid had.

Statistieken voor de retailers onder ons

Ben je een retailer en heb je een Facebookshop, dan heb je ook veel aan de statistieken "bestellingen" en "getagde berichten".

Bestellingen

Deze statistiek werkt helaas (nog) niet. Op elke pagina met een facebookshop staat de teller op O, terwijl er wel bestellingen zijn geweest. Of deze statistiek ook raadpleegbaar zal zijn voor onze regio (Euro) weet ik niet. Ik hoop het wel.

Berichten met producttags

Hoe jouw berichten met producttags presteren (in klikken) kan je gelukkig wel opvolgen.

Voor jouw statistieken van jouw advertenties en evenementen wordt je doorverwezen naar jouw advertentieaccount of "gebeurtenissen". De statistieken bij de advertenties behandelen we later wanneer we het hebben over het advertentieaccount.

Evenementen

Hoeveel evenementen heb je de voorbije periode georganiseerd? Hoeveel personen heb je hiermee bereikt en hoeveel hebben gereageerd?

Ook kan je per event de details hiervan bekijken. Heb je advertenties voor deze events lopen, kan je ook het gespendeerd budget bekijken per event in het gedetailleerd overzicht.

Met events kan je vaak een nieuwer publiek, mensen die jouw pagina nog niet volgen. Hoe je een event aanmaakt op Facebook en in de kijker zet leer je hier.

Ziezo, dat waren de belangrijkste statistieken in Facebook om mee aan de slag te gaan. In een komende tutorial gaan we nog dieper in op het advertentieaccount en hoe je deze statistieken interpreteert. Heb je nog vragen over deze statistieken, of de statistieken van andere social mediakanalen, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren of de vraag te stellen in de community.

    130
    2