top of page
Zoeken
Foto van schrijverChloe Van Boven

Tool in de kijker: Facebook Business Suite

Bijgewerkt op: 8 aug. 2021

In deze blogpost bespreken we een tool om jouw sociale mediakanalen Facebook en Instagram gemakkelijker te beheren: Facebook Business Suite.



Business Suite is een heel handige tool die jouw leven op sociale media zal vergemakkelijken. Het combineert de handige functionialiteiten van Studio voor Makers en pagina-beheer in één app. De tool werkt bovendien zowel mobiel als op desktop.


Kijk je mee?


Wat kan je allemaal met de Facebook Business Suite?

  • Je kan tegelijk berichten en stories inplannen op Facebook en Instagram.

  • Al jouw berichten van beide platformen (comments, privéberichtjes) worden gemakkelijker opvolgbaar in één tool waardoor je een nauwer contact met jouw volgers kan garanderen.

  • Je kan doelen gaan bepalen en opvolgen om werk te maken van jouw online zichtbaarheid

  • Ook het advertentiebeheer werd geïntegreerd in deze app.

  • Je krijgt in één oogopslag interessante inzichten in wat werkt op beide kanalen. Een heel interessante tool dus, die het beheer van jou pagina’s gaat vergemakkelijken. In deze blogpost ga ik wat dieper in op deze tool en zal jullie hier ook in wegwijs maken.


De Startpagina


Op de startpagina zie je in één oogopslag jouw recenste berichten en advertenties, alsook de belangrijkste stats van beide pagina’s, alsook een aantal doelen (nieuw) waardoor je je online zichtbaarheid kunt verbeteren.


Helemaal bovenaan kan je ook onmiddellijk een bericht aanmaken of kiezen om jouw pagina te gaan promoten.


Sinds kort kan je ook via deze weg stories maken en plannen (nieuw). En dit zowel mobiel als via desktop. De mooiste verhalen maak je echter nog steeds mobiel.



Promoten

Wanneer je kiest om te gaan promoten, krijg je verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Facebook helpt je hier met jouw strategiebepaling in het achterhoofd te houden. Wat is jouw doel? Wat wil je bereiken met de promotie? Hoe wil je je bedrijf laten groeien?


Hou er wel rekening mee dat "promoten" altijd een betalende advertentie inhoudt. Je dient hier dus een budget voor vrij te maken. Adverteren op Facebook en Instagram is echter heel betaalbaar.


promoten

Zoals je kan zien op de afbeeldingen, heb je heel uitgebreide mogelijkheden om te gaan adverteren. Zo kan je kiezen om heel algemeen jouw pagina te gaan promoten bij een breder doelpubliek, maar je kan ook een bepaald bericht gaan promoten. Ook kan je zorgen voor meer aankopen op jouw website/webshop, boekingen of websitesbezoeken gaan realiseren of een bepaald bericht of evenement extra in de kijker te gaan zetten.


Lees zeker ook onze tips over adverteren op Facebook en Instagram voor je aan de slag gaat met adverteren. Persoonlijk adviseren we ook om te starten met algemene merkbekendheidsadvertenties, voor over te gaan naar de duurdere conversieadvertenties zoals meer verkopen genereren.


Nieuw bericht aanmaken

Je kan ook kiezen om een nieuw bericht aan te maken. Posten op Facebook en Instagram is een goede manier om gratis in contact te komen met jouw doelgroep.


Links schrijf je je bericht en kies je waar je deze wilt plaatsen; op Facebook, op Instagram of op beide platformen. Je voegt media toe (foto of video) en eventeel een locatie. Op Instagram kan je niet posten zonder media. Op Facebook kan je bericht wel enkel uit tekst bestaan.


Kies je voor beide platformen, dan kan je in de middenkolom jouw tekst (“copy” in het vakjargon) aanpassen in functie van het kanaal. Op het kanaal Facebook kan je ook een externe link toevoegen. Dit voeg je ook in deze middenste kolom toe.



In de rechterkolom zie je een voorbeeld van hoe dit eruit zal zien op desktop of mobiel en op het kanaal dat je hebt aangeduid in de middenkolom.


Rechts onderaan, tot slot, krijg je door op het blauwe pijltje te klikken drie mogelijkheden: of de post promoten (betalende advertentie), of de post onmiddellijk plaatsen op de aangeduide kanalen, of de post plannen.


Een belangrijke opmerking hierbij is dat je in tegenstelling tot in Studio voor Makers geen afzonderlijke planning kan kiezen voor Instagram en Facebook, de post wordt op beide kanalen tegelijkertijd geplaatst.


Jouw doelen

Rechtsbovenaan op het startscherm zie je ook enkele "doelen". De tool van Facebook stelt een aantal doelen voor op basis van de prestaties die je nu al haalt.


Ik beheer verschillende social mediakanalen voor mijn klanten en mezelf en de doelen worden steeds aangepast in functie van waar je nog kan groeien. Op een pagina waar met regelmaat twee berichten per week worden gepost, stelt de tool voor om 4 berichten te gaan posten per week.


Op een pagina waar nog niet veel content is verschenen, stelt hij voor om twee berichten per week te gaan publiceren.



Post je wel al voldoende berichten, daagt Facebook je uit aan jouw bereik te werken.


Kalenderweergave

Ook recent toegevoegd aan de Facebook Business app is de kalenderweergave. Hierdoor kan je jouw contentplan nu gemakkelijker gaan visualiseren. In een oogopslag zie je immers wanneer en op welk platform je al content voorzien hebt.


Gebruik je net zoals ik ook externe planningstools, dan is de content gepland met externe planningstools hier helaas niet zichtbaar.


Op de startpagina kan je ook nog doorklikken op “alle berichten bekijken” onder het rubriekje recente berichten en “alle statistieken bekijken” bij de statistieken rechts op het scherm, waardoor je in de desbetreffende pagina’s van Facebook Business Suite terecht komt. Deze pagina's lichten we hieronder verder toe.


Maar welke pagina's zijn er eigenlijk allemaal in de tool?


Het navigatiemenu


Het navigatiemenu in Facebook Business Suite


Helemaal links van de tool zie je ook het navigatiemenu. Voor we verder in de tool duiken, is het misschien ook interessant hier iets over te zeggen.


Het navigatiemenu toont aan op welke pagina en van welke account ik zit en laat me navigeren naar de andere pagina’s. Ik zit momenteel te werken in het account AM-to-PM Belgium. Via het pijltje kan ik ook de andere pagina’s die ik beheer (als socialmediabureau beheer ik uiteraard meerdere accounts) selecteren om te raadplegen of mee aan de slag te gaan.


De startpagina hebben we reeds besproken, maar laat ons nu ook eens in de andere pagina’s duiken.


Activiteit


Wanneer je op activiteit klikt, verschijnt er een pop-up venster met al jouw meldingen van jouw Facebook en Instagrampagina.


Postvak IN



In jouw Postvak In zie je alle chatberichten die je hebt gekregen via Facebook, Instagram of Messenger, maar ook de comments op jouw post op Facebook en Instagram, én zelfs mails of de chatplug-in op jouw website. Bovenaan kan je ervoor kiezen om alles tegelijk te bekijken of kiezen voor een specifiek onderdeel (Messenger, Instagram Direct, comments op Facebook ...)


Is jouw postvak leeg? Kijk dan even welke filters aanstaan. Ben ik klaar met een berichtje, dan vink ik "klaar" aan waardoor ze hier niet meer verschijnen en ik gemakkelijker het overzicht bewaar in wat nog openstaat.


Je kan berichten ook markeren als spam, nog op te volgen of als op te volgen door een collega ("assigned").


Wil je gemakkelijk bekijken welke berichtjes ongelezen zijn, dan filter je op "ongelezen".


Je kan op deze pagina ook jouw automatische antwoorden op messenger gaan instellen (rechts bovenaan). Het gaat dan om geautomatiseerde antwoorden die je stuurt naar aanleiding van een ontvangen berichtje, ontvangen sollicitatie, een gemaakte afspraak of een review (positief of negatief). Je kan ook vragen die je veel krijgt gaan instellen zodat ook hier automatisch een antwoord op komt.


automatische antwoorden instellen

Berichten en verhalen


Onder berichten en verhalen vind je jouw geplaatste en geplande posts en verhalen op Facebook en Instagram terug. Bovenaan vind je opnieuw de mogelijkheid om een bericht aan te maken.


Tevens kan je er de prestaties van opvolgen (bereik, betrokkenheid, reacties/vind ik leuks, opmerkingen en deelacties).



Goed presterende berichten kan je ook promoten om een nog groter doelpubliek te bereiken via de knop "bericht boosten". Berichten die niet gepromoot kunnen worden zijn veelal externe links of updates zoals "wijzigde de openingsuren", content die gewoonweg niet te promoten is.


Links kan je ook aanduiden jouw berichten in het overzicht (Facebook) of raster (Instagram) weer te geven. Zo zie je hoe jouw berichten op jouw profiel eruit zien.


Het scherm wordt dan opgesplits:


Kies je wel voor de opsomming van de berichten onder elkaar, dan kan je rechts bovenaan kiezen wat getoond moet worden in de kolommen. Ook kan je de volgorde waarin de kolommen worden weergegeven wijzigen:



Ook nieuw is dat er een "bibliotheek" aangelegd wordt van jouw Facebook, zodat je deze gemakkelijk kan hergebruiken.


En tot slot nog deze tip:

Je hoeft niet steeds content te blijven heruitvinden. Recycleer eerder verschene content en herwerk dit. Bekijk, bijvoorbeeld, in het venster "looptijd" wat je een zestal maanden geleden tot een jaar publiceerde. Op de meeste contentstukken staat geen vervaldatum.


Handel


Klik je op handel in het navigatiemenu, dan wordt er een nieuw tablad geopend waar je je winkel kan gaan beheren. Dit thema zal ons nu te ver wegleiden. Hier mag je weldra dus een nieuwe post rond verwachten.



Agenda


Krijg een mooi overzicht van wanneer je een bericht gepost hebt bij kalender. Je kan kiezen om een volledige maand weer te geven.


Of per week. Kies je voor de week, dan krijg je meer details van jouw bericht te zien.




Advertenties


De volgende pagina die we tegenkomen in ons navigatiemenu is “advertenties”. Hier vind je al jouw lopende en afgesloten advertenties. Wil je meer details kan je ook doorklikken naar “Advertentiebeheer”.



Rechts bovenaan vind je ook opnieuw de knop “advertentie maken”. Klik je hier op, kom je terug in hetzelfde scherm met de verschillende keuzemogelijkheden die we reeds eerder besproken.


Statistieken


De volgende pagina zijn de statistieken. Het is belangrijk hier regelmatig een kijkje te nemen om te weten te komen hoe jouw pagina’s presteren.


Bij “overzicht” zie je algemeen hoe jouw pagina’s presteren. Wat zijn de trends in bereik? Hoe presteerden jouw berichten? En wat is jouw doelgroep op Facebook en Instagram.


Deze statistieken kan je verder gaan bekijken via de menu links. Het is zeker de moeite waard om eens door dit menu te gaan voor meer inzichten. Berichten, bijvoorbeeld, worden gerangschikt op populariteit waardoor je al heel snel een idee hebt van wat jouw doelgroep aanspreekt. Bij doelgroep vind je interessante inzichten in demografische gegevens die jou kunnen helpen jouw inhoud beter af te stemmen op jouw doelgroep.



Zie je geen gegevens bij doelgroep, dan heb je wellicht (nog) te weinig volgers. Vanaf 100 volgers krijg je meer demografische gegevens.


Meer hulpmiddelen


In het laatste tabje van het menu vind je “meer hulpmiddelen”. Wanneer je hierop klikt opent er een pop-up menu die je snel laat navigeren, naar de andere zaken die je nodig hebt om jouw bedrijf te beheren op Facebook. Je klikt hiervoor door buiten de tool.


In dit menu vind je onder andere: advertentiebeheer, afspraken, beoordelingen en recensies, evenementen, facturatie, jouw pagina ...



Zo, hopelijk is het nu een beetje duidelijker wat je hier allemaal mee kan. Heb je nog vragen dan kan je zoals steeds bij ons terecht.



16 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page