Chloe Van Boven

9 mei 20215 minuten

Optimaliseer jouw bedrijfspagina's op sociale media voor maximaal resultaat: 32 tips.

In deze blogpost geef ik een aantal tips om jouw Instagram, LinkedIn en Facebook bedrijfpagina's zo te optimaliseren dat je het potentieel ervan ten volle benut.

Klaar? Let's do this!

Algemene Tips voor Sociale Media

1. Bewaar de huisstijl en identiteit van jouw bedrijf en trek dit door naar al jouw kanalen. Ook jouw naam kan best overal dezelfde zijn.

2. Vertel jouw volgers duidelijk wat van hen verwacht wordt na het lezen van een post door duidelijke "call-to-actions". "Call-to-actions" kunnen zijn: deel dit, koop hier, bel ons, boek een afspraak ... Welke actie wil je oproepen?

3. Post regelmatig en volgens een frequentie die voor jou haalbaar is. De ene dag 10 keer posten op hetzelfde kanaal om vervolgens 4 weken niets van je te laten horen, dat werkt niet.

4. Kwaliteit van de posts heeft voorrang op kwantiteit. Hou hierbij ook de strategie in het achterhoofd. Waarom ben je aanwezig op dat kanaal?

5. Hou je aan de 80/20 regel, waarbij slechts 20% van jouw post puur voor verkoop mogen zijn.

6. Een contentplan maakt het gemakkelijk tip 3, 4 en 5 in de praktijk te brengen.

7. Wees betrokken. Ga in interactie en reageer ook op comments van jouw volgers en/of chatberichten. Meer hierover lees je hier.

Facebook

1. Kies voor een bedrijfspagina en geen persoonlijk profiel om jouw bedrijf in de kijker te zetten. Met een bedrijfspagina krijg je heel wat handige tools ter beschikking die je niet hebt met een persoonlijke pagina.

2. Kies het sjabloon (template) dat bij jouw bedrijf past. Facebook heeft verschillende handige sjablonen, o.a. voor diensten, shop of horeca, ter beschikking.

3. Pas jouw URL aan. Facebook geeft jouw pagina standaard een nummertje en dan is jouw URL bijvoorbeeld facebook.com/12345789 , maar je kan deze aanpassen en er bijvoorbeeld https://www.facebook.com/amtopmbelgium van maken, wat het veel duidelijker maakt voor jouw volgers. PROtip: als je de URL wil delen, dan werkt fb.com/amtopmbelgium ook en het is een pak korter om te typen.

4. Spendeer de nodige aandacht aan jouw profielfoto en omslagfoto. Dit is het eerste dat bezoekers van de pagina te zien krijgen. Zorg ervoor dat in één oogopslag duidelijk wordt wat je bedrijf doet en waar het voor staat. Profielfoto's zijn meestal rond, dus pas je foto aan om te vermijden dat er stukken geknipt worden die belangrijk zijn.

5. Bovenaan de pagina kan je een actieknop kiezen. Speel hiermee. Ben je net gestart met een nieuwsbrief, gebruik de actieknop dan om gebruikers te laten registreren voor de nieuwsbrief. Heb je een aankomend evenement? Gebruik de actieknop dan hiervoor. Wil je meer afspraken/boekingen, dan is dit de actieknop die je kiest.

6. Het informatiegedeelte is een super belangrijk onderdeel van jouw pagina. Omschrijf hier duidelijk wat je doet en hoe mensen met jou in contact kunnen nemen. Dit info gedeelte gaat, naast jouw content, ook geïndexeerd worden door Google en speelt een rol bij de SEO van jouw pagina en jouw website. Gebruik hier dus ook jouw zoekwoorden. Meer over SEO (eigenlijk SSO) vind je hier.

7. Gebruik Facebook als verkoopstool. Je kan een Facebookshop instellen met geïntegreerde betaalmogelijkheden. Heb je al een webshop dan kan je deze koppelen aan je bestaande shop via pugins of API integraties. Let wel: enkel de verkoop van fysieke producten is toegelaten.

8. Verzamel reviews op jouw pagina. Op facebook heet dit 'aanbevelen'. Vraag jouw klanten regelmatig om er een aanbeveling achter te laten.

9. Vergeet niet om jouw ondernemersnummer, BTW-nummer, eventuele verplichte registratienummers (BIV, FSMA) of teksten zoals 'ons vakmanschap drink je met verstand' te vermelden op jouw pagina om te voldoen aan de wettelijke bepalingen. Voeg dit minstens toe bij colofon in het informatiegedeelte.

10. Voeg een boekingstool toe aan jouw pagina.

11. Tag relevante personen of bedrijven in de posts. Dit is een gemakkelijke tip om extra zichtbaarheid en bereik te creeëren en een nieuwe doelgroep aan te boren. Doe dit wel enkel als dit er ook toe doet.

12. Ads en promotieposts kunnen zeker ook zorgen voor extra zichtbaarheid en dienen ook onderdeel uit te maken van jouw marketingstrategie.

13. Foto- en videocontent geniet de voorkeur. Wissel af en toe af met links naar jouw website. Zorg voor goede visuele content. Af en toe een stockfoto gebruiken mag zeker, maar authentieke foto's van jezelf, je team en jouw bedrijf zijn interessanter.

14. Maak al jouw evenementen ook aan op Facebook.

15. Volg de statistieken op en pas jouw content en contentstrategie hierop aan.

Instagram

1. Schrijf de perfecte Instagram bio. Over de instagrambio krijg ik regelmatig vragen. Dat is niet zo verwonderlijk, je hebt slechts een beperkt aantal karakters ter beschikking en dus niet veel speelruimte. Gebruik de 150 karakters om om een interessante maar compacte manier te vertellen wie je bent en want je doet. Ook voeg je best jouw website en enkele relevante hashtags toe.

2. Links in een instagrampost dat werkt helaas niet. Je kan het er wel in vermelden, maar Instagram gaat ze niet aanklikbaar vertonen. Dit maakt het veel interessanter de links in jouw bio te vermelden. Vaak zie je ook bij anderen "link in bio". Pas je "link in bio" dan ook telkens aan naar wat relevant is op dat moment.

3. Heb je veel links, dan kan je werken met Linktree. Linktree is een handig hackje waardoor je meerdere links in je bio kan verwerken met slechts één link, een link naar Linktree. Linktree is een tool waar je al jouw interessante links in kwijt kan (boekingstool, registratie voor nieuwsbrief, evenement in de kijker, blog, ...).

4. Op Instagram kan je niet zonder hashtags. Op Instagram volg je immers niet enkel vrienden en bedrijven, maar ook en vooral hashtags. Voeg aan elk bericht minstens 20 en maximum 30 relevante hashtags toe. Om te weten wat relevant is, kan je best hashtag- onderzoek doen. Hiervoor kan je tools gebruiken zoals Hashtag Generator. Kies wel niet enkel voor de meest populaire hashtags want om hier getoond te worden moet je al hard kunnen roepen. Richt je ook op de niche hashtags.

1. In tegenstelling tot andere sociale media kanalen is bij LinkedIn zowel jouw persoonlijke pagina als jouw bedrijfspagina van belang voor de uitstraling van jouw bedrijf.

2. Gemiddeld hebben mensen op 3 seconden al een idee gevormd of het interessant genoeg is nog even verder te blijven lezen. Verwerk in je omslagfoto wat je doet en wie je bent.

3. Gebruik de kopregel van je persoonlijk profiel om jezelf te introduceren aan jouw potentiële doelgroep, “pitchen” wordt dit ook wel genoemd. Je hebt hier maar een beperkt aantal tekens voor maar is dit is vaak voldoende om het belangrijkste te zeggen. Schrijf wat je doet, voor wie (jouw doelgroep) en met welk resultaat (welk probleem los je op) .

4. In het infogedeelte ga je dieper in op wat je doet. Vermeld hier ook jouw contactgegevens. Heeft iemand heel jouw infogedeelte gelezen en heeft die vervolgens interesse om met jou samen te werken, dan wil je toch dat die jou onmiddellijk weet te bereiken?

5. Onder het informatiegedeelte kan je een aantal items uitlichten. Maximum 5. Dit kunnen posts zijn, (pers)artikelen/blogposts/essays, documenten, ... die je gedeeld hebt. Content die je wil vastpinnen op jouw profiel zet je onder uitgelicht. De overige content blijft niet zichtbaar op jouw profiel voor paginabezoekers, maar is enkel zichtbaar op de tijdlijn van anderen op het moment dat je het schreef/deelde.

6. LinkedIn is het meest professionele netwerk van allemaal. Gebruik dit platform vooral om jouw expertise in de kijker te zetten en te netwerken. Ook vacatures of evenementen zoals webinars, trainingen, opleidingen, workshops kan je hier in de kijker zetten.

    120
    2