Chloe Van Boven

11 jun 20212 minuten

Praktische tips om een goede blog te schrijven!

Bijgewerkt: 14 jun 2021

Enkele tips voor je start:

To begin, begin (William Wordworth). Het is zo simpel als dit. Van zodra je start, ga je merken dat je steeds meer en meer inspiratie zult krijgen.

Ben je bang om te schrijven? Laat deze angst dan maar snel los. Je wordt er sowieso beter in naarmate je het meer doet. Schrijf ook vanuit jouw passie en niet vanuit grammaticaregeltjes. Mensen willen weten wat je te vertellen hebt over dat bepaald onderwerp, niet hoe goed je schrijft.

Bij een startende blog is het nog heel gemakkelijk structuur aan te brengen. Brainstorm over een 3 à 4-tal hoofdcategoriën (contentpijlers) waarover je gaat schrijven. Bedenk nu welke onderwerpen onder deze hoofdpijlers vallen.

Marketing gewijs is het interessanter een blog te starten op jouw eigen website dan op blogsites zoals blogger, bijvoorbeeld. Heb je nog geen website? Dan kan dit echter wel een goede manier zijn om online klanten te bereiken met jouw expertise. Zorg er dan wel voor dat het duidelijk is hoe mensen jou kunnen contacteren.

Tips bij het schrijven

Schrijf voor jouw doelgroep. Wat wilt jouw doelgroep weten? Waar willen zij meer over leren? Luister aandachtig in gesprekken met jouw klanten en noteer alles wat interessant kan zijn.

Denk ook even na over welke zoekwoorden je gebruikt in jouw tekst. Het doel is mensen te helpen met jouw blog, maar hiervoor dien je wel gevonden worden. Gebruik de woorden die mensen zouden gebruiken bij een zoekopdracht. Ook dit haal je snel uit jouw gesprekken met klanten.

De tijd en aandacht van jouw lezer is kostbaar. Hou het simpel en kom tot de punt zonder rond de pot te draaien.

In de titel verwerk je ook best de vragen die jouw doelgroep heeft. Weet je niet goed welke vragen (hoe, wat, waar, waarom, wanneer, ...) er zijn over een bepaald onderwerp, dan kan je starten met de handige tool Answer the Public. Je krijgt gegarandeerd een massa inspiratie voor komende blogposts.

Voeg ook mooie foto's of ander beeldmateriaal toe, om jouw blogposts visueel aantrekkelijker te maken. Hou hierbij rekening met auteursrechten.

Vergeet ook geen tags en categorieën toe te voegen aan jouw blogposts. Dit is niet alleen interessant voor de lezers van jouw blog, maar ook zoekmachines zijn hier dankbaar voor.

Zet eerst jouw verhaal op papier. Focus op de inhoud. Het verbeteren komt achteraf. Laat je blog ook door iemand anders nalezen om te vermijden dat je over jouw fouten leest.

Maar fouten horen erbij. Of je je blog nu 10 keer nagelezen hebt of niet, soms vind je achteraf toch nog ergens een foutje. Dat is niet erg. Pas het gewoon eventjes aan van zodra je het ziet.

Tips om jouw blog te verspreiden

Bij het schrijven heb je al rekening gehouden met de optimalisatie voor de zoekmachines (zoekwoorden, goede krachtige titel, tags).

Promoot jouw blogposts verder via sociale media en jouw nieuwsbrief. Je kan de link naar de blogpost delen, maar je kan ook quotes of bepaalde paragrafen gebruiken als social media content (recycleren).

Klaar? Start!

    190
    2