Chloe Van Boven

17 feb 20212 minuten

Social proof: Mond-aan-mond reclame, Testimonials en reviews

Wat is Social Proof

Volgens Wikipedia is Social proof "[... a psychological and social phenomenon wherein people copy the actions of others in an attempt to undertake behavior in a given situation. The term was coined by Robert Cialdini in his 1984 book Influence, and the concept is also known as informational social influence.

Social proof is considered prominent in ambiguous social situations where people are unable to determine the appropriate mode of behavior, and is driven by the assumption that the surrounding people possess more knowledge about the current situation]".

Simpelweg gezegd: zien kopen, doet kopen. Social proof is de tactiek waarbij je getuigenissen en reviews van klanten gaat inzetten om andere klanten te overtuigen dat je een goed product hebt of dat jij over de nodige expertise beschikt. Jij kan dat misschien beweren, maar wanneer mensen zien dat andere mensen een bepaalde dienst of product ook hebben aangekocht en hier tevreden van zijn, kan hen dat het nodige vertrouwen geven ook over te gaan tot een aankoop.

Social proof, in de vorm van mond-aan-mond reclame is de oudste en beste manier om aan marketing te doen. Alleen heb je weinig invloed op mond-aan-mond reclame, buiten dan steeds je best doen, je klanten in de watten leggen en hopen dat ze het gaan doorvertellen. #fingerscrossed

Hoe kan je dit dan wel beïnvloeden?

Een manier om social proof te verzamelen is jouw klanten vragen een review te schrijven op jouw sociale mediakanalen of Google Mijn Bedrijf. Vaste klanten kan je ook vragen of ze een testimonial willen schrijven (of waarom geen filmpje opnemen) om op je website te plaatsen.

Waarom is dit belangrijk?

"People buy from people they know-like and trust" (Joel Comm). De trust factor, het vertrouwen, kan je vergroten door social proof.

Reviews

Reviews zijn enorm belangrijk om zowel je product als je merk in de kijker te zetten. Je betrapt jezelf er ongetwijfeld regelmatig op dat je de reviews gaat nalezen. Klanten vertrouwen op reviews om een gefundeerde keuze te maken.

Bonus: Niet alleen je klanten, maar ook zoekmachines zijn enorm geïnteresseerd in je reviews. Bedrijven zoals Google en Facebook hechten veel belang aan een positieve surfervaring. Positieve reviews, of recensies in het geval van Facebook, dragen hieraan bij. Je begrijpt dus ook dat je ranking in Google en Facebook zoekresultaten rechtstreeks samenhangt met je reviewscore. En hoe hoger je ranking, hoe meer bereik.

Ga dus en verzamel reviews :-) .

    130
    3