Chloe Van Boven

1 mrt 20214 minuten

Een contentplan maken

Bijgewerkt: 10 aug 2021

Waarom een contentplan maken ?

Wanneer je geen contentplan opstelt en vaak in het moment zelf gewoon vlug vlug iets post op jouw sociale mediakanalen, dan vergeet je al snel iets te posten op drukke momenten, waardoor je pagina's een tijdje leeg blijven, om dan weer gevolgd te worden door actievere momenten en terug langere periodes van stilte. Hoe langer die periodes van stilte duren, hoe minder je onder de aandacht blijft bij jouw volgers en hoe moeilijker het ook wordt om een relatie op te bouwen met jouw netwerk en klanten. Jouw volgers willen graag op de hoogte blijven van jou en jouw bedrijf. Met wat ben je bezig? Wat komt er nog aan?

Bovendien is content die je vlug vlug post ook vaak niet kwalitatief of draagt het weinig bij aan de strategie en doelen van jouw bedrijf.

Niet alleen jouw volgers, maar ook de algoritmes van de verschillende sociale mediakanalen verwachten enige structuur van jou. Ze willen weten of jij regelmatig content maakt en deelt op hun platform, want content creators zien ze graag. Dit maakt hun platform immers interessant voor hun gebruikers. Zonder content geen gebruikers.

En dat geldt niet alleen sociale mediakanalen. Ook Google ziet graag relevante content verschijnen op het Internet waardoor ze zoekvragen van hun gebruikers kunnen beantwoorden. Google is de grootste zoekmachine van de wereld. Heb jij een interessante website en sociale mediakanalen met relevante informatie voor hun gebruikers, dan zullen ze je hiervoor belonen door je hoger te laten ranken in de zoekresultaten.

Je tijd nemen om een contentplan op te stellen biedt dus heel wat voordelen. Eerst en vooral verplicht je jezelf stil te staan bij wat je wilt communiceren en hoe je dit best doet om jouw doelgroep te informeren en entertainen. De kwaliteit van de content gaat omhoog, je bent gestructureerd en je bent doelbewust aanwezig, waardoor het ook gemakkelijker zal zijn jouw doelen te behalen en jij houdt ook veel gemakkelijker de vinger aan de pols bij wat er leeft bij jouw doelgroep. Jouw volgers gaan al eens reageren op jouw content waardoor je veel gemakkelijker in interactie kunt gaan.

Het werken met een contentplan zal ook de stress reduceren. Je gaat minder last minute nog moeten nadenken over wat je nu weeral eens zal posten, waardoor je rustiger en doordachter tewerk kunt gaan en dit niet gaat aanvoelen als een zoveelste to-do'tje maar gewoon als een manier om eenvoudig en gratis in contact te komen met jouw doelgroep .

Een contentplan opstellen

Hoe begin je nu aan het opstellen van een contentplan? In je contentplan neem je op welke boodschap je op welk kanaal gaat posten en wanneer.

Hou rekening met jouw kanaal. Op Instagram zal je je boodschap eerder visueel aantrekkelijk moeten maken en inspelen op trends. Op LinkedIn richt je je tot de B2B en geef je jouw boodschap een werk gerelateerde insteek. Op Twitter maak je het kort en krachtig en hanteer je een journalistieke schrijfstijl. Op YouTube deel je video's die een antwoord bieden op vragen van mensen (demo, tutorials). Hou dus rekening met de eigenschappen van het kanaal en pas jouw boodschap aan.

Waar kan je content delen?

- op je website

- in je blog op je eigen website of een externe blog

- via Google Mijn Bedrijf

- via sociale mediakanalen (Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube, Snap Chat, TikTok, ...)

- in een e-mail / nieuwsbrief

- in een persbericht

- ...

Het is ook belangrijk er rekening mee te houden dat mensen op sociale media zitten om zich te ontspannen. Beperk je dus ook niet tot louter commerciële boodschappen en maak het soms eens wat luchtiger.

Ik hanteer onderstaand diagram bij het inplannen van mijn content. Slechts 20 procent van mijn content is commercieel. De overige content is eerder informerend en entertainend, bijvoorbeeld een leuk filmpje, een blik achter de schermen of het verhaal achter je bedrijf. Content waar je doelgroep iets aan heeft, tips en tutorials maken 40% uit.

Gebruik je content ook om aan jouw know-like-trust factor te werken. Mensen willen niet alleen weten wat je verkoopt, maar willen ook de persoon achter het bedrijf leren kennen (know) en weten wat je in jouw mars hebt (trust). Dit laatste doe je door jouw expertise in de kijker te zetten door regelmatig content te delen waar je volgers iets aan hebben: tips, advies, tutorials.

Hou ook ruimte om in te spelen op de actualiteit.

De ene week heb je misschien meer te vertellen over wat je bezig houdt en de andere week heb je misschien meer promoties in de kijker te zetten, maar toch probeer ik me hier maximaal aan te houden.

Niet alleen met de boodschap, maar ook in het type content kan je afwisselen. Je hoeft niet enkel tekst of links te delen. Maak ook regelmatig eens een story, een video, een fotobericht en probeer te mixen.

Je weet nu al welke boodschap je gaat verspreiden, in welke format (tekst, video, geluid) en op welk kanaal, maar het is ook interessant om na te denken wanneer je je boodschap gaat verspreiden. Hiervoor kan je best jouw statistieken raadplegen. Al snel zal je merken dat jouw publiek niet op alle kanalen gelijktijdig aanwezig is.

Voor elk van onze klanten is dit anders, dus je gaat dit moeten opvolgen in de statistieken, maar als je echt niet weet waar te starten, dan is dit een richtlijn (gebaseerd op onze praktijkervaring):

- Google Mijn Bedrijf: minstens 1x / week tijdens de werkweek

- Blog op website: 2 à 3 blogs per maand

- Facebook: 3 à 5 / week - namiddag tussen 14 en 16u tijdens de werkweek, voornamelijk donderdag en vrijdag

- Instagram: 5 à 7 / week - late namiddag, avond, ook in het weekend.

- LinkedIn: minstens 1x / week posten , tijdens de werkweek , voornamelijk net voor de middag of pendeluren.

Niets van jouw contentplan ligt definitief vast. Experimenteer en evalueer regelmatig wat wel en niet werkt. Weet je niet wat posten, kijk dan ook eens voor inspiratie in de maandkalenders die je op ons leerplatform terugvindt en de contentideeën.

    130
    3