top of page
Zoeken

Hoe kan ik als lokale ondernemer mijn online zichtbaarheid versterken?

Bijgewerkt op: 14 mei 2021

Wanneer lokale zelfstandige ondernemers de deuren sluiten wordt vaak als reden aangehaald dat ze niet kunnen opboksen tegen grote spelers als Amazon en Bol.com. Op het sluiten van de deuren reageren lokale inwoners echter vaak verbouwereerd: ze vinden het oprecht jammer, ze wisten immers niet dat er zo'n toffe winkel zo dicht bij hen te vinden was. Dat vinden we heel spijtig.


En ja, het is inderdaad waar, kleine spelers moeten alsmaar meer opboksen tegen grote internationale internetgiganten en dat is inderdaad niet gemakkelijk, zeker niet als beginnende ondernemer, maar dit betekent niet dat het onmogelijk is.


Lokale ondernemingen hebben immers unieke verkoopargumenten die de giganten niet hebben: een goede en vooral menselijke dienstverlening, nabijheid, bereikbaarheid, beschikbaarheid en persoonlijk contact. Maar hoe zet ik mijn onderneming en mijn unieke verkoopargumenten in de kijker? Wel, er zijn meerdere mogelijkheden om je online zichtbaarheid te vergroten: ✅ ✅ Pagina op Google Mijn Bedrijf Het aanmaken van een pagina op Google Mijn Bedrijf is al een eerste belangrijke stap in de goede richting. Een Google Mijn Bedrijf profiel biedt heel veel voordelen. De resultaten van Google Mijn Bedrijf komen altijd als eerste naar voren in de Google zoekresultaten. Google kent bovendien de locatie van de persoon die de zoekopdracht doet en houdt hier ook rekening mee in het tonen van de resultaten, waardoor je dus niet alleen buurtbewoners maar ook toevallige passanten kunt aantrekken. Tot slot kunnen mensen je heel gemakkelijk bereiken: met een klik op de knop kunnen mensen je bellen, mailen of je website raadplegen. Ook een routebeschrijving naar, en de openingsuren van, je onderneming worden getoond. Dus jouw volgende klant is misschien al onderweg.

Lees meer over de voordelen van een Google Mijn Bedrijf profiel in onze blogpost "Verbeter je online zichtbaarheid met Google Mijn Bedrijf". ✅ ✅ Social Media Een bedrijfspagina aanmaken op Social Media zoals Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter is gratis en stelt je in staat jouw doelgroep heel eenvoudig te bereiken.


Je kiest je profiel in functie van waar je doelgroep zich bevindt en kunt er vervolgens onbeperkt gratis content op plaatsen en zo je unieke verkoopargumenten duidelijk communiceren aan je doelpubliek. Hoe consistenter je post, hoe groter je bereik, hoe meer impact je boodschap heeft. Vergeet ook niet dat de manier waarop verkopen gerealiseerd worden, sterk veranderd is de laatste jaren. De verkooptraject (funnel) begint immers veel vroeger: online en nog voor er een gesprek tussen verkoper en consument plaatsvindt. Dit betekent dat je leads minder zichtbaar zijn en heel snel kunnen verdwijnen. Met sociale media kan je terug grip krijgen op het traject door al heel vroeg in de funnel zichtbaar aanwezig te zijn. ✅ ✅ Advertentiecampagnes Ook adverteren kan heel eenvoudig op sociale media. Adverteren is niet gratis, maar biedt heel wat voordelen. Een eerste belangrijk voordeel verbonden aan adverteren op sociale media is dat je de volledige controle behoudt over jouw budget. Zo beslis jijzelf hoeveel je wilt spenderen (looptijdlimiet), op welke termijn en kan je bovendien een limiet per dag of actie opleggen. Een tweede voordeel van adverteren op sociale media is dat je volledige funnel kan beheersen, van merkbekendheid en zichtbaarheid tot generatie van leads en aankoop. Tot slot, zal je bereik en merkbekendheid met een advertentiecampagne sowieso de hoogte in gaan, ook al haal je geen of niet onmiddellijk directe leads uit je campagne.

✅ ✅ Hahtags / Taggen Het gebruik van de juiste hashtags op jouw sociale mediapagina's is een heel eenvoudige manier om je bereik te vergroten. Hashtags die verwijzen naar campagnes zoals #ikkooplokaal of #ikkoopbelgisch zijn zeer succesvol, hebben heel veel volgers en kunnen door alle ondernemers gebruikt worden. Maar het is ook de moeite waard na te gaan welke hashtags specifiek voor jouw sector populair zijn. Het vermelden (taggen) van andere pagina’s is ook een eenvoudige manier om jouw bereik gratis te vergroten. Je spreekt immers niet enkel jouw netwerk aan, maar ook het netwerk van de getagde pagina.

✅ ✅ SEO-geproofde website Ook een website die duidelijk uitlegt waar jij en je onderneming voor staan, die rekening houdt met de laatste zoekmachinealgoritmes en dus SEO-proof is kan niet ontbreken in je digitale strategie omdat die ervoor zal zorgen dat jij gemakkelijker gevonden wordt. Je zoekwoorden analyseren is hier de boodschap!

✅ ✅ Maar het allerbeste? Alles! Het allerbeste resultaat krijg je door een combinatie van al deze kanalen samen. Al deze kanalen communiceren met elkaar en versterken elkaar telkens opnieuw, waardoor jouw zaak een goede zichtbaarheid haalt, zo hoeft niemand meer spijt te hebben dat ze jouw onderneming niet ontdekt hadden.

39 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Reviews

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page