top of page
Zoeken

Black Friday deals: doe ik als lokale ondernemer mee of niet?

Vrijdag is het weer zover: Black Friday. Black Friday is een hype die van Amerika naar hier is komen overgewaaid en waarbij heel wat winkeliers met super kortingen smijten. Voor de Amerikanen begint traditioneel de kerstshopping periode de eerste vrijdag na Thanksgiving. Amerikaanse ketens smijten dan met hele hoge kortingen in de hoop heel veel verkoop binnen te halen.Als Vlaamse of Nederlandse ondernemer heb je je vast wel al meermaals afgevraagd of je dient mee te doen met deze hype. Je wilt immers geen sales mislopen. Iedereen heeft eindejaarscadeau's nodig en dan wil je toch dat ze deze bij jou komen shoppen, niet?


Doen jouw concurrenten mee, dan voel je je al snel verplicht om mee te doen.Meer en meer lokale, maar ook grotere ondernemers keren zich echter tegen het fenomeen. Ja, je wilt succesvol zijn en verkopen, maar er zijn evenveel redenen, zo niet meer, om het juist niet te doen.


Waarom zou je niet meedoen?

  • Financieel

Puur uit financieel oogpunt zou je al kunnen overwegen om niet mee te doen. Stel jezelf even volgende vragen: Hoeveel marge heb je gemiddeld op een product? Gooi jij met kortingen van 70%, heb je dan nog wel voldoende marge voor jouw producten? Loop je misschien ook niet het risico dat mensen bewust aankopen gaan uitstellen in de hoop mooie kortingen te krijgen? Hoe ver sta je dan businessgewijs?


De marge die je hebt op een product is vaak broodnodig om de kosten te betalen; loonkosten, huur van jouw pand, marketingbudget, administratieve kosten enzoverder. Voor je kortingen geeft aan jouw klanten moet je je dus afvragen of je die kortingen kan verantwoorden. Als je altijd al de scherpste prijs geeft, kan je dan nog wel kortingen geven zonder jezelf pijn te doen?


  • Imago en branding

Ook een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is wat het verhaal is dat je vertelt aan jouw klanten door wel of niet mee te doen met een hype als Black Friday? Hoe interpreteert jouw klant het wanneer jij plots met gemak 70% korting kan geven? Ook met de branding van jouw merk, het verhaal dat jij wilt vertellen, de waarden die jij uitdraagt naar de buitenwereld moet je dus rekening houden in jouw beslissing.Campagne The Siren's Cove

  • Tijdsgeest van consuminderen en duurzaamheid

Black Friday is niet duurzaam gezien het bijdraagt aan de wegwerpmaatschappij. Hoe goedkoper een product wordt, hoe gemakkelijker mensen het weggooien. Dit past gewoon niet meer bij de tijdsgeest van vandaag. Vandaag willen mensen consuminderen en kiezen ze vaker voor duurzame producten.


Dille en Kamille doet al sinds 2018 niet mee met de Black Friday hype. Dit jaar gaan ze nog een stapje verder: ze sluiten hun deuren, ook de webshop gaat offline, en laten hun personeel iets moois doen voor de natuur. Ze startte een mediacampagne "Green Friday".


Green Friday - Dille en Kamille

Lees hier meer over de campagne van Dille en Kamille.


Waarom zou je wel meedoen?

  • Extra sales op korte tijd

Black Friday wint meer en meer aan populariteit en mensen hebben helaas geen onbeperkt budget. Kunnen ze iets kopen met een grote korting, dan is het gemakkelijker om hun over de streep te trekken met een korting. Misschien heb je ook helemaal geen goed jaar en wil je nu nog wat omzet goed maken, dan kan een goede Black Friday campagne wel extra klanten en omzet opleveren.


Voor grote winkelketens is vaak omzet belangrijker dan winst, waardoor het voor hen net iets gemakkelijk wordt om met die grote kortingen te gooien.


Mijn mailbox en Facebook tijdlijn puilt dan ook uit van de kortingen. Hierbij enkele voorbeelden:


Black deals bij Dreamland

Waanzinnige kortingen bij Lola & Liza

Black Friday Week bij Esprit

Black Friday bij Hema


Hoe kan je niet niet meedoen?Het is duidelijk dat het moeilijk is om niet mee te doen met Black Friday. Grotere ketens hebben duidelijk meer budget, waardoor lokale handelaars gedwongen worden mee te doen, ook al betalen ze hiervoor de prijs.


Maar hoe kan je er toch voor kiezen niet mee te doen en hier een mooie campagne rond te bouwen?


  • Start een alternatieve campagne waarbij je iets terugdoet voor de maatschappij en/of de natuur. We haalden eerder al de campagne Green Friday van Dille en Kamille aan, maar nog bedrijven kiezen voor een tegencampagne.

Het merk Wondr, bijvoorbeeld, organiseert deze week een River Clean-Up.


Wondr.care Gent - River Clean up

Ook bij Belgische retailer en webshop Blabloom geen Black Friday, maar de mogelijkheid om een gift te doen van 5euro voor Pleegzorg. Ook staan er heel wat leuke activiteiten op hun planning. Ze kiezen voor "regenboogvrijdag" om een boodschap van verbinding, hoop en diversiteit te brengen. Ook een mooie campagne als je het mij vraagt. Lees hier meer over hun campagne.


Website van Blabloom met de verbindende campagne.

  • Communiceer eerlijk met jouw klanten waarom je niet meedoet.

Durf een krachtige boodschap neer te zetten. Durf te zeggen waarom je niet mee doen. Deze lokale ondernemers gingen je alvast voor:

The Siren's Cove uit Wieze ( Lebbeke)

Fo & Fie uit Herdersem (Aalst)

tldoggycare uit Mechelen

Facebookpost van tldoggycare

  • Bied een alternatief cadeautje voor jouw klanten om hen te bedanken toch voor jou te kiezen ondanks dat je geen hoge kortingen biedt.


Fill Good Friday - The bodyshop - bij elke refill een gratis Limited Edition fles

Green Friday bij Xandress - gratis reparatie van kledingitems

Conclusie


Het is niet gemakkelijk om een beslissing te nemen in deze materie, maar hopelijk heb je nu wel de informatie die nodig is om een keuze te maken die voor jou goed aanvoelt.


Kies je om wel of niet mee te doen? Laat het ons zeker weten. Stuur ook gerust een linkje naar jouw communicatie door. Heb je nog andere leuke (al dan niet alternatieve) campagnes gezien, laat dit ons dan even weten.


51 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page