Chloe Van Boven

15 sep 20214 minuten

Instagram Stories

Wat is een Instagram Story en waarom zijn deze zo interessant?

Stories vond je eerst enkel op SnapChat terug, maar gezien de eenvoud, spontaniteit en populariteit werd dit al snel overgenomen door de andere social media platformen, te beginnen met Instagram.

Stories hebben meestal een groter bereik en engagement. Stories verschijnen niet alleen op jouw profiel en in de feed van jouw volgers, maar staan ook altijd bovenaan, waardoor ze veel zichtbaarder zijn voor je volgers.

Een instagramstory is in tegenstelling tot een gewone post op Instagram verticaal en kan bestaan uit foto's, video's, GIF's, stickers, tags, hashtags enzoverder. Je kan er doorheen gaan door links of rechts op je scherm te tikken, of naar links of rechts swipen om een ander profiel te bekijken. Om terug te gaan kan je ook naar beneden swipen en naar boven swipen kan een link laden. Door een reeks te maken kan je gemakkelijker een verhaal vertellen dan via de gewone posts.

Ook kan je leuke stickers, hashtags, effectjes, tekeningen, filters en nog veel meer toevoegen om jouw post attractiever te maken en gemakkelijker interactie uit te lokken. Volgers kunnen reageren met een DM (direct message).
 

 
Instagram Stories zijn foto's of video's die je tijdelijk deelt. Een story is slechts 24 uur zichtbaar voor jouw volgers. Wel kan je ervoor kiezen om ze te bewaren op jouw profiel, zodat ze ook nadien nog zichtbaar zijn. Ze komen dan bovenaan bij "hoogtepunten" te staan.
 

 
Stories bieden mooie opportuniteiten om snel iets aan te kondigen, te vertellen over jouw dag of een blik achter de schermen te bieden.

Je herkent stories aan de ronde bol met een profielfoto in. Je vindt de stories bovenaan je beginscherm terug, maar je kan ze ook in de feed herkennen doordat accounts die een story hebben geplaats een roze/paars/oranje randje rond hun profielfoto krijgen. Welke story je als eerste bovenaan te zien krijgt, bepaalt het Instagram algoritme op basis van met welke accounts je eerder vaker interactie had en houden rekening met de recentste stories. Zo krijg je ook eerst de stories te zien die je nog niet bekeken hebt.

De stories verdwijnen na 24u, maar je kan ze doorpushen naar Facebook (indien de accounts gekoppeld zijn) en bij hoogtepunten bewaren zodat ze bovenaan jouw profiel komen.
 

Om het allemaal één geheel te maken, kan je ook toffe covers maken die bij jouw branding passen voor al jouw Insta hoogtepunten. In het voorbeeld hieronder zie je hoe Julie van Restyled Boutique koos voor mooie pastelkleurtjes. Je kan ook afbeeldingen of tekst toevoegen aan de covers voor hoogtepunten.


 
Hoe maak je een Instagram Story?
 

 
Je kan stories zowel via desktop, als mobiel bekijken, maar maken doe je best mobiel via de app op jouw telefoon. Via Studio voor Makers en Business Suite heb je wel de mogelijkheid om op deskop een story te maken, maar die mogelijkheden zijn te beperkt om er iets moois van te maken. Het zijn immers net de stickers, filtertjes die de stories zo aantrekkelijk maken. Waarom? Instagram wilt je echt aanmoedigen om hun platform mobiel te gebruiken en "content on the go" (content op het moment zelf) te plaatsen. Heel veel externe apps, zoals planningstools, Google extensies om content te plaatsen via desktop, worden ook geblokkeerd door Instagram omwille van deze reden.

Om een story te maken duw je op het plusje naast jouw profielfoto (bovenaan het startscherm bij de verhalen).
 


 
Van zodra je klikt op story maken, springt jouw camera aan en zie jezelf, maar je bent niet verplicht een story met jezelf op te bouwen, je kan je camera draaien, foto's of korte filmpjes kiezen vanop jouw telefoon of gewoon tekst toevoegen. Vervolgens maak je je stories interactiever door het menu bovenaan. Je kan filters, Gif's, stickers, hashtags of tekst toevoegen. Je kan ook tekenen of vragen stellen aan jouw volgers. De opties zijn eindeloos. Er komen ook regelmatig nieuwe filters en stickers bij. Experimenteer er gewoon mee.
 

 
In het voorbeeld hieronder maakte the Siren's Cove een story. The Siren's Cove is een organisatie die regelmatig rum-degustaties organiseert. Hier peilen ze bij hun volgers hoe Havanaclub in de smaak ligt via een poll. Ze voegden ook muziek en een hashtag toe.
 


 

 
Ben je klaar? Mooi! Wanneer je op "je verhaal" onderaan klikt, voeg je het toe aan je verhaal. Klik je op "verzenden naar", dan kan je kiezen om het aan je verhaal toe te voegen of naar slechts enkele personen te verzenden.
 

 
Vervolgens kan je nog een verhaal toevoegen om een reeks te maken. Maak je een reeks van verschillende stories, dan kan je echt een verhaal gaan vertellen.

Stel, ik ben een lokale winkelier en heb een shop met leuke gadgets. Wanneer ik iets meer zou willen vertellen over mijn werkdag en mijn volgers een blik achter de schermen te geven, zou ik volgende stories kunnen maken:

  • Story 1 koffiemachine

  • Story 2 ik open de deur en sta klaar om mijn klanten te verwelkomen. Ik maak ook een video van al het leuks dat te zien is in de winkel

  • Story 3 unboxingfilmpjes

  • Story 4 de nieuwe items liggen klaar in de shop

  • Story 5 een opleiding aan het volgen om mijn klanten nog beter te kunnen helpen, bijvoorbeeld een leuke training over video's maken voor jouw social media kanalen via Digitale Boosters.


 
Volgers krijgen, wanneer ze niets doen, elk afzonderlijk verhaal voor 15 seconden te zien en dan verspringt het automatisch naar het volgende. Door te swipen kunnen ze wel terug of sneller verder.
 

 
Wanneer je tekst plaatst, hou je er best ook rekening mee of jouw volgers het kunnen lezen binnen de 15 seconden en ook alle andere elementen dan gezien hebben. Als je een langere video wilt delen, zal Instagram deze automatisch splitsen in fragmenten van 15 seconden. Elk fragment kan je dan afzonderlijk gaan bewerken zoals hierboven omschreven.
 

Laat jouw creativiteit los en experimenteer gerust.

Veel plezier!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    70
    3