Opgelet! Er circuleren heel wat valse mails van en scamberichten op Meta. Zo, krijgen heel veel mensen een Messenger berichtje met de melding dat hun account gedeactiveerd wordt omdat het in strijd is met de policy van Meta. Ook circuleren er heel wat nepmails, tot zelfs telefoontjes van zogezegde medewerkers.
𝐇𝐨𝐞 𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐣𝐞 𝐰𝐚𝐭 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐢𝐬?
Indien je de melding via een berichtje binnenkrijgt, mag je er vanuit gaan dat het een scam is. Meta zal eerder een notificatie achterlaten in jouw Business account of mailen. Ben je toch niet zeker, vraag hen dan even een mail te sturen en check dan of het e-mailadres correct is. Klik zeker niet op links.
De afzender gebruikt geen officieel e-mailadres van Meta. Een lijst met de officiële mailadressen vind je hieronder.
Blijf aandachtig! Ook e-mails kunnen gemakkelijk nagebootst worden.
De links lijken op het eerste zicht legit, maar als je er over hoovert merk je al snel dat er andere links onder zitten, wat het zeker verdacht maakt. Klik dus zeker niet!
De unsubsribe button is niet écht aanklikbaar.
De deadline is te strak! Te strakke deadlines zorgen ervoor dat je niet helder nadenkt en uit paniek gaat klikken.
De officiële e-mailadressen van Meta
Hieronder vind je een oplijsting van de officiële e-mailadressen van Meta. Alle andere mailadressen zijn dus fake. Meta stuurt dus zeker niet met een outlook of salesforce mailadres. De lijst kan je ook hier raadplegen.
Wat moet je doen wanneer je een valse mail krijgt?
Als een e-mail of Facebook-chatbericht er vreemd uitziet, open ze (en eventuele bijlagen) dan niet.
Klik niet op links
Meld verdachte mails aan verdacht@safeonweb.be en in dit geval ook specifiek aan Meta via phish@fb.com of de link 'rapporteren'.
Blijf aandachtig én ben je niet zeker laat het iemand anders dan ook even meekijken voor de zekerheid.
댓글