LinkedIn is het kanaal bij uitstek om jouw expertise en waarde te tonen. Ben jij een zelfstandig ondernemer en doe jij nog niet veel met dit kanaal, lees dan zeker verder.
Wat is LinkedIn?
LinkedIn is het meest professionele van alle sociale media platformen. De focus ligt hier echt op het zakelijke en de bedrijfswereld.
De tijd dat LinkedIn enkel een middel was om mensen te rekruteren voor jouw bedrijf of zelf een nieuwe job te zoeken is al lang voorbij. LinkedIn is een middel geworden om te werken aan jouw persoonlijke branding en de branding van jouw bedrijf. Wat bedoel ik daarmee? LinkedIn is het kanaal bij uitstek om de missie, de waarden en expertise van jouw bedrijf én jouwzelf tentoon te stellen waardoor je je merk sterker gaat maken.
In deze blogpost ga ik een aantal tips geven waar je rekening mee kan houden om jouw pagina’s te optimaliseren.
Jouw persoonlijk profiel
In tegenstelling tot op andere sociale media kanalen is op LinkedIn ook jouw persoonlijke pagina van belang voor de uitstraling van jouw bedrijf.
Op jouw persoonlijke pagina is het de bedoeling jezelf zo goed mogelijk in de kijker zetten. Jouw LinkedIn pagina is jouw digitaal visitekaartje. Mensen willen jou vaak eerst leren kennen en vertrouwen vooraleer ze met jou wensen samen te werken.
Probeer jouw pagina zo volledig en gedetailleerd mogelijk in te vullen. Hiernaast zijn er ook een aantal aandachtspunten:
Jouw profielfoto en omslagfoto
Het eerste wat mensen te zien krijgen als ze op jouw pagina komen is jouw profielfoto en omslagfoto. Kies voor de profielfoto een professionele foto van jezelf.
In de omslagfoto heb ik verwerkt wat we doen. Heel kort, heel duidelijk. Dit is misschien niet het mooiste. Mooier had geweest gewoon onze slogan en logo als afbeelding, maar wanneer mensen klikken op jouw pagina en je niet onmiddellijk hun aandacht grijpt, zijn ze zo weer weg. Gemiddeld hebben mensen op 3 seconden al een idee gevormd of het interessant genoeg is om nog even verder te blijven lezen.
De kopregel
Gebruik de kopregel om jezelf te introduceren aan jouw potentiële doelgroep, “pitchen” wordt dit ook wel genoemd. Je hebt hier maar een beperkt aantal tekens voor maar dit is vaak voldoende om het belangrijkste te zeggen. Schrijf wat je doet, voor wie (jouw doelgroep) en met welk resultaat (welk probleem los je op) .
In het voorbeeld hierboven, bijvoorbeeld, schreef ik niet “zaakvoerder AM-to-PM Belgium”, want daar weten de mensen eigenlijk niets meer mee. Ik schreef wel: "Social media expert, ik help zelfstandigen online zichtbaarder te zijn door middel van sociale media en digitale marketing...", dit zegt al meer. Ik probeerde daarbij ook zoekwoorden te integreren in mijn titel, enerzijds om de interesse te wekken bij potentiële klanten of partners, maar ook voor de optimalisatie voor de zoekwoorden in Google (zoekwoordenmarketing - SEO).
Info
In het infogedeelte schrijf je jouw samenvatting. Hier kan je jouw verhaal doen. Waarvoor sta je?
Hou er bij het schrijven van jouw info rekening mee dat je in de 3 eerste regels het belangrijkste zet om de aandacht van jouw doelgroep te trekken en hen aan te moedigen verder te lezen. De overige regels worden immers afgekapt door 3 puntjes. Mensen klikken alleen maar op "meer weergeven" als ze interesse hebben.
Vermeld in het infogedeelte ook jouw contactgegevens. Heeft iemand heel jouw infogedeelte gelezen en heeft die vervolgens interesse om met jou samen te werken, dan wil je toch dat die jou onmiddellijk weet te bereiken?
De contactgegevens hier vermelden is ook belangrijk omdat jouw contactgegevens normaal enkel zichtbaar zijn voor je 1e graad en 2e graad netwerk. Dus zit deze persoon nog niet in dit netwerk, dan vindt hij/zij jouw contactgegevens toch op deze manier terug.
Uitgelicht
Onder het informatiegedeelte kan je een aantal items uitlichten. Maximum 5. Dit kunnen posts zijn, maar ook (pers)artikelen, blog posts, essays of documenten die je gedeeld hebt. Content de je wilt vastpinnen op jouw profiel zet je onder uitgelicht. De overige content blijft niet zichtbaar op jouw profiel voor paginabezoekers, maar is enkel zichtbaar op de tijdlijn van anderen het moment dat je het schreef of deelde.
Overige
Naast de kopregel en het infogedeelte, vul je uiteraard ook jouw werkervaringen en opleidingen in. Vul dit zo gedetailleerd mogelijk in.
Ook is het interessant cursussen die je gevolgd hebt, publicaties die je geschreven hebt en dergelijke extra in de kijker zetten bij prestaties. De bedoeling van LinkedIn is echt jouw expertise en kunnen in de kijker te zetten.
Het is ook aangewezen aanbevelingen te vragen aan collega’s, klanten of leveranciers. Dit is zeker ook een verrijking voor jouw profiel. Je gaat mensen waar je al mee samen gewerkt hebt, vragen om een aanbeveling op jouw profiel te schrijven. Vaak, schrijf jij dan in ruil ook een aanbeveling voor hen.
Jouw bedrijfspagina
De content
Zoals hierboven reeds aangehaald is de content op jouw persoonlijke pagina vluchtig. Hier ga je dus echt de aandacht moeten leggen op jouw ervaringen, jouw kennis, waarden, en persoonlijkheid. Een beetje zoals een uitgebreide CV.
Op een bedrijfspagina blijft de content zichtbaar en kan je daar dus meer mee gaan spelen.
Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk ga je op een persoonlijke pagina ook posten, delen, blogposts schrijven, maar je vindt het achteraf niet meer terug op jouw pagina, tenzij je het uitgelicht hebt.
Mensen zien jouw content wel verschijnen in hun “feed” ofwel “tijdlijn”. En vaak heb je meer connecties en een uitgebreider netwerk op jouw persoonlijk pagina, dus desondanks het niet zichtbaar blijft is het wel de moeite waard om content te blijven maken en delen, ook content van jouw bedrijfspagina. Beperk je niet tot louter commerciële boodschappen, maar gebruik LinkedIn om jouw kennis te delen met jouw volgers, tips en tricks te delen, een blik achter de schermen te gunnen, te vertellen hoe je tot een bepaalde samenwerking bent gekomen, met welke projecten je bezig bent, het verhaal achter jouw bedrijf enzoverder.
LinkedIn is ook een interessant medium om nieuwe producten of diensten in de kijker te zetten.
Let wel, er is een sterke lobby aanwezig die alles wat niet werk-gerelateerd is, als snel gaan bestempelen als iets voor op Facebook. Maar laat je hier zeker niet door intimideren, wat voor jou werk-gerelateerd is, is daarom niet voor hen werk-gerelateerd. Jouw tijdlijn, jouw keuze!
LinkedIn begint trouwens ook meer en meer functies van Facebook en andere sociale media kanalen te integreren op hun platform. Mobiel kan je nu ook stories maken. Sommigen hebben ook de mogelijkheid om live te gaan. Als volger krijg je dan een melding wanneer iemand live gaat. Stories en live gaan kunnen jouw zichtbaarheid enorm boosten.
Hierbij ook nog enkele bijkomende tips van LinkedIn zelf om goede content te maken:
Adverteren
Nog een groot verschil met een persoonlijke pagina is dat je kan adverteren op een bedrijfspagina. Wanneer je adverteert op LinkedIn kan je, net zoals op Facebook, op een specifieke doelgroep gaan inzetten. Alleen is het minder geschikt voor conversie/aankoop en is de prijs meestal hoger dan op andere platformen.
Jouw pagina instellen
Een bedrijfspagina op LinkedIn is veel sneller gemaakt dan bijvoorbeeld een bedrijfspagina op Facebook. Wel zijn er aantal aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden en die ik hier graag met jullie deel.
Eerst en vooral is het ook hier belangrijk om een goede profielfoto en omslag te tonen. Met één blik moeten mensen weten wat je doet. Jouw profielfoto ga je beheren bij "paginagegevens". Als profielfoto kies je in dit geval het best voor jouw logo. Ben je coach en ben representeer je zelf jouw bedrijf, kies je voor een foto van jezelf. Zorg dat het herkenbaar is. Je kan ook jouw slogan ingeven.
Bestaan jouw klanten uit een meertalig publiek, dan is het interessant om de optie “informatie in een andere taal beheren” te bekijken. Elk onderdeel van jouw pagina kan je aanmaken in verschillende talen. Is de paginabezoeker Franstalig en is Frans een taal die je hebt aangemaakt, dan krijgt hij jouw pagina in het Frans te zien.
Ook ga je kiezen hoe je wil dat mensen, potentiële klanten en partners, contact met jou opnemen. Dit staat onder knoppen. Je hebt verschillende mogelijkheden. Kies wat het beste past voor jouw bedrijfsdoelen. Welke "call-to-action" past het beste bij jouw bedrijf, met andere woorden, welke actie wil je dat bezoekers uitvoeren op jouw pagina?
Vervolgens heb je bij het onderdeel Info aandacht nodig voor de beschrijving van jouw bedrijf. Je hebt 2000 tekens. Verwerk hier ook jouw zoekwoorden in.
Ook sociale media pagina’s worden geïndexeerd door Google. Doe je dit met de grootste zorg dan kan je ook met jouw sociale media pagina’s hoog scoren in de google zoekresultaten.
Verder kan je een aantal specialisaties aanduiden (max 20).
Heb je meerdere bedrijfslocaties kan je dit ook aanduiden in LinkedIn.
Bij het onderdeel Community kan je hastags aanduiden die je wenst te volgen en groepen die relevant zijn voor jouw business.
De hashtags kunnen interessant zijn omdat je dan een melding krijgt wanneer een post over dat onderwerp viraal gaat. Doordat je hier een melding van krijgt, krijg je ook de kans te reageren, mee te discussiëren en zo, opnieuw, jouw expertise in de kijker te zetten en zichtbaarder te worden.
Netwerken en rekruteren
Naast je persoonlijk profiel en jouw bedrijfsprofiel is het ook de bedoeling het kanaal te gaan gebruiken om te netwerken en rekruteren.
Netwerken
Het is pas door te netwerken, te reageren op berichten van jouw concullega’s of anderen, dat je jezelf en jouw bedrijf zichtbaar gaat maken.
Wees niet bang om je netwerk uit te breiden. Connecteer met mensen die je kent van jouw schooltijd of uit jouw professioneel netwerk, maar schrijf ook mensen aan waar je connectie mee wilt maken omdat je hun profielen interessant vindt. Zeg hen ook waarom je een connectie wilt maken in een persoonlijk bericht en wat je voor elkaar kunt betekenen. Zonder onmiddellijk te willen verkopen. Het is gemakkelijker te verkopen aan iemand die je al vertrouwt.
Een kleine anekdote: ik kreeg onlangs een connectieverzoek op LinkedIn van iemand die een boek geschreven had over Italië en wist dat ik van Italië hou. Hij had nu net toevallig dat boek geschreven dat ik zeker wou lezen. Ik hou ook effectief van Italië, maar dit staat niet op mijn LinkedIn profiel dus hoe hij dit wist is me een raadsel. Dit kwam heel stalkerig over, maar ook de manier waarop de verkoop "gepusht" werd percipieerde ik niet als aangenaam.
Netwerken op LinkedIn is een heel goede manier om jouw bedrijf in de kijker te zetten en leads binnen te halen, maar doe het wel op een goede manier. Hoe wil je zelf benaderd worden?
Ook voor jouw bedrijfsprofiel kan je connecties uitnodigen. Je hebt per maand 100 credits om volgers uit te nodigen. Deze credits zijn per pagina. Dus heb je meerdere beheerders op jouw pagina en een andere beheerder heeft alles al opgebruikt, dan moet je wachten tot de volgende maand tot jouw credits terug bijgevuld worden. Tenzij de personen de uitnodiging aanvaard hebben, want dan krijg je de credits terug.
Concreet: wanneer ik in de maand december 100 mensen uitnodig en 60 aanvaarden dit dan komt de teller terug op 60 te staan.
Het systeem van credits moet er voor zorgen dat je met de grootste zorg jouw contacten gaat uitnodigen en niet eender wie, en dat mensen jou dus ook niet als spammer gaan kunnen beschouwen. Je kan een persoon ook slechts 1 keer uitnodigen.
Naast mensen uitnodigen, kan je ook actief deelnemen in groepen. Weet je niet goed hoe je netwerk uit te breiden met interessante connecties, dan is dit een start. Er zijn vast wel groepen in jouw vakgebied.
LinkedIn verschilt hier niet in van andere sociale media: de kracht van de sociale media ligt hem net in het sociale.
Rekruteren
Uiteraard is het rekruteren van nieuw personeel, datgene waar LinkedIn vroeger voor gekend stond, ook nog één van de doelstellingen die je kan behalen met LinkedIn, maar dit is lang niet meer het enige doel. Ik hoop dat ik dit een beetje heb kunnen aantonen.
Je kan vacatures plaatsen en in de kijker zetten. Alsook kan je uitleggen (waarom niet aan de hand van een toffe video) waarom het leuk is bij jullie te werken. Op deze manier werk je ook aan jouw branding, hoe anderen jouw merk/bedrijf gaan zien.
Evenementen
Ik gebruik LinkedIn ook om evenementen in de kijker te zetten. In ons geval gaat het dan om onze opleidingen, webinars en workshops. Maar waarom niet een sale aankondigen via een evenement wanneer je producten verkoopt?
Conclusie
Tot nog toe maken heel weinig Belgische zelfstandigen gebruik van LinkedIn, dus zelfs met een weinig aantal berichten per week kan je je zichtbaarheid bij jouw doelgroep al enorm boosten. Blijf wel consistent. Post niet de ene week 10 berichten en dan weken aan een stuk helemaal niets. Zijn twee berichten per week werkbaar voor jou, probeer dit dan vol te houden.
Je hebt ook externe planningstools om berichten op voorhand, bijvoorbeeld 1x per maand, in te plannen zodat je hier niet veel tijd mee verliest. In tegenstelling tot Facebook kan dit niet met een tool van LinkedIn zelf, dus hier dien je dan wel betalende programma’s voor aan te kopen zoals Kontentino , hootsuite, HereoPost enzoverder, en deze zijn niet altijd goedkoop.
Comentários